Sommargäster skapar stress för hemtjänsten på västkusten – ”Kommunen vågar inte säga nej”
Lagändring. Det vill undersköterskan Sofie Almqvist Lind ha för att få en rimligare arbetsmiljö på sommaren. Hon jobbar i Fjällbacka, dit många äldre sommargäster kommer – med stort behov av omsorg.
Ett tiotal stora vita bilar märkta Tanums kommun står parkerade utanför hemtjänstlokalen i Fjällbacka. Innanför dörrarna råder den här augustimorgonen febril aktivitet, snart ska undersköterskorna ut och arbeta.
Och det är extra mycket att göra för än är husen fyllda med turister, eller badgäster som bohuslänningarna säger. Skyddsombudet Sofie Almqvist Lind beskriver sommaren:
– Det är mycket stressigare i år. Förra året var det många omsorgstagare som hindrades att flytta sin hemtjänst, men i år har kommunen inte vågat säga nej.
Förvaltningsrätten slog fast i en dom mot Falkenbergs kommun att man inte får neka tillfällig hemtjänst på det viset.
15 000 kronor inte nog
Arbetsmiljön blir extra tung i en tid när det är svårt att få tag i vikarier, ett problem som Tanum delar med resten av landet. De anställda har erbjudits 15 000 kronor om de flyttar hela semesterperioden på fyra veckor.
– Av det försvinner mycket i skatt. Det är inte värt pengarna.
Vi går ut i den salta luften, personalen ramlar in en efter en. Sofie berättar att även den fysiska arbetsmiljön vid och i bostäderna blir annorlunda på sommaren. Parkeringsmöjligheterna är små och stugorna har ofta trånga badrum. Omsorgstagarna är ålagda att ta med sig eventuella hjälpmedel från sin hemkommun, även stora saker som vårdsäng och lift. I praktiken efterlevs inte alltid det kravet.
För att kommunen ska hinna ställa om ska man som äldre anmäla sitt behov sex veckor i förväg, något Sofie Almqvist Lind tycker är för kort tid.
Även ”bofasta” påverkas
Även de bofasta äldre i Tanum påverkas av turiststormen, bland annat genom att de invanda klockslagen när hemtjänsten brukar komma kan förändras.
Sammantaget gör alltså problemen att Sofie Almqvist Lind efterlyser en lagändring för vilken rätt man ska ha att flytta sin hemtjänst med kort notis till en annan kommun.
– Det här är någonting man behöver se över i hela Sverige.
Tillfällig hemtjänst
- Enligt socialtjänstlagen har man rätt att få hemtjänst i sin så kallade vistelsekommmun, exempelvis om man åker på semester någonstans i landet.
- Under pandemin sade några kommuner nej till tillfällig hemtjänst, vilket inte är tillåtet enligt lag. Detta slogs sedan fast av förvaltningsrätten efter en dom mot Falkenbergs kommun.
- Flera kommuner har efterfrågat en lagändring för att kunna säga nej till sommargäster med hemtjänst, inte minst på grund av ansträngt personalläge.
Socialstyrelsen har nu fått i uppdrag av regeringen att kartlägga bestämmelsen om vistelsekommunens rätt till ersättning, genom att:
- Undersöka kommunernas uppfattning om hur tillämpningen av bestämmelsen fungerar i praktiken.
- Kartlägga omfattningen av den hemtjänst som verkställs i vistelsekommunerna.
- Hur ersättningssystemet för utförande av hemtjänst är utformat och vilka ersättningsnivåer som finns.
- Uppdraget ska redovisas senast 30 april 2025.