”Stulet” schema gör succé på äldreboende i Gällivare – Suzanne orkar mer nu
Mindre stress, piggare personal, färre sjukskrivningar och lättare att anställa semestervikarier. Samtidigt mår de äldre bättre på Enen i Gällivare. Receptet bakom framgången? Ett schema från en helt annan bransch.
Arbetsgruppen spånade länge om ett schema med skiftgång likt de i gruvföretagen i området. Förra hösten startade ett försök på avdelningen Kristallen på Enens vård- och omsorgsboende.
– Vi får fler lediga dagar och hinner vila upp oss ordentligt, säger Suzanne Näslund, undersköterska.
Det nya gruvschemat börjar med en femdagarsvecka med förmiddagspass ofta från klockan 7 till 17 och en ledig helg. Nästa vecka har fem eftermiddagspass ofta från klockan 12 till 21 och en helg med långpass. Sedan följer en vecka som är helt ledig.
Svårare att varva ner förr
Suzanne Näslund tycker att det går bra att arbeta de långa skiften som kan vara nio till tio timmar. Med det gamla schemat hade hon svårare att varva ner efter ett kvällspass när hon visste att hon skulle upp till ett förmiddagspass nästa dag.
– Jag orkar mer nu när det bara är eftermiddagsskift en vecka och bara förmiddagar en annan vecka. Det är mycket lättare nu, det var tyngre förut, säger hon.
Det enda som är negativt med schemat är att Suzanne Näslund inte träffar sin familj och sina barn så mycket under veckorna med kvällspass. Men samtidigt är det enklare att byta pass med varandra än det var med det gamla schemat.
11 timmars dygnsvila
Med det nya schemat har stressen minskat eftersom det är fler som arbetar mellan klockan 12 och 17. Det ger mer överlappningstid och mer tid att planera in aktiviteter som också kan genomföras.
– Nu har vi flera aktiviteter per dag, vi kan baka på förmiddagen, ha en spelstund och grilla på eftermiddagen. De boende blir gladare och vårt dåliga samvete minskar, säger Suzanne Näslund.
Alla i arbetsgruppen vill ha kvar schemat berättar hon. Även enhetschefen Susann Wiippola hoppas på att politikerna i socialnämnden ska fatta ett beslut så att schemat kan vara kvar. Bemanningen är den samma som tidigare men för att få ihop schemat krävs tolv personer i stället för som tidigare tio.
Som chef har Susann Wiippola sett att personalen är piggare, att färre personer är sjukskrivna, att samvetsstressen minskar, att fler aktiviteter gör att de boende blir lugnare och att de också sover bättre.
Inför sommaren noterade hon att det inte var brist på vikarier och att alla som sökte var undersköterskor.
Gruvschemat gör också att mindre tid behövs för schemaläggning och det är också lättare att få ihop med reglerna om 11 timmars dygnsvila.
Schemat ger lyckligare familjer
Sedan nämner Susann Wiippola en annan positiv effekt.
– De har fått lyckligare partners där hemma när de blivit gladare och piggare, säger hon.
Även Kommunal i Gällivare är positiva.
– Vi hade väldigt mycket farhågor, men de slog inte in. Vi hoppas att våra medlemmar får fortsätta med schemat som ger dem den arbetsglädje som de behöver, säger Marianne Markström, facklig företrädare.