Personalen i äldreomsorgen i Junosuando.

Anställda i äldreomsorgen i Junosuando.

Bristen på personal inom äldreomsorgen blir alltmer desperat över landet. Men inte i norrbottensorten Junosuando, Pajala kommun.

– Vi behövde ingen hyrpersonal i somras och alla fick sin semester, säger äldreomsorgens enhetschef Birgitta Uusitalo.

Hon menar att det beror på målet som finns här att arbetet ska fungera med familjeliv och fritid på ett bra sätt.

– En människa är inte bara sitt arbete. Alla olika delar av livet måste fungera tillsammans. En har varit med om en skilsmässa, en annan har en partner som jobbar skift och någon har småbarn. Då måste schemat anpassas till det, säger hon.

Kan följa sitt hockeylag

Hos de flesta arbetsgivare är det ingen självklarhet, många anställda kan inte vara lediga samtidigt som sin partner eller ta en speciell kväll varje vecka för att sjunga i kör eller göra någon annan aktivitet. 

Det kan personalen i Junosuando som också kan göra val som att inte arbeta helger eller arbeta färre dagar med längre pass. Att det fungerar intygar undersköterskan Anette Unga som är arbetsplatsombud och skyddsombud för Kommunal.

– Det gör stämningen bättre, säger hon och förklarar att hon själv lägger sitt schema så att hon kan följa sitt hockeylag Luleå Hockey.

– Jag är ledig på torsdagskvällar. Då är det match.

”Nog är de gladare när de kommer till mig nu”, säger Eino Fridqvist som får hjälp på med stödbandage av Katarina Henriksson.
”Nog är de gladare när de kommer till mig nu”, säger Eino Fridqvist som får hjälp på med stödbandage av Katarina Henriksson.

Så vad är det för förändringar som gjorts?

Egentligen är det bara två. Dels får personalen lägga sina scheman helt själva utifrån sina egna behov. Dels samarbetar hemtjänsten och äldreboendet Asphemmet tätare.

Det nya sättet att lägga schema infördes under 2022 och bygger på önskeschema eller tvättstugeschema som var vanliga tidigare förklarar Birgitta Uusitalo.

– Vi har bara tagit det ett steg till.

Birgitta Uusitalo.
Birgitta Uusitalo.

Bland annat finns det inte längre någon bestämd längd på arbetspassen. Det gör att personalen kan välja både vilka dagar de vill arbeta och hur många timmar de vill göra det varje arbetsdag.

Tar hjälp av graf för att fixa schemat

Agneta Sevä, undersköterska och administratör.
Agneta Sevä, undersköterska och administratör.

Agneta Sevä som är undersköterska i hemtjänsten och arbetar halvtid som administratör klickar upp schemaprogrammet på sin dator för att visa hur det fungerar.

– Här är schemaraderna för de som arbetar under de närmsta dagarna, säger hon och visar.

Under raderna ligger en graf som visar hur många som ska arbeta vid olika klockslag varje dag. Det är med hjälp av den alla fyller i schemat. När alla lagt sina scheman ska det inte finnas några luckor i grafen.

– Det syns tydligt när det saknas personal.

En datorskärm visar ett schema.
Så här kan det se ut i schemaverktyget.

Innan schemat godkänns går Agneta Sevä eller någon annan schemaansvarig igenom allt och ser till att det inte finns luckor.

– Om det gör det säger vi till och ber att någon ändrar sitt schema, men det behövde inte göras några ändringar alls inför nästa schemaperiod, säger hon.

Systemet bygger på att alla tar ansvar och är generösa mot varandra förklarar undersköterskan Katarina Henriksson.

– Ser jag att det saknas folk en fredagskväll och jag vet att jag varit ledig flera tidigare så tar jag den kvällen.

Så fungerar schemat

  • Fyra veckor innan arbetsperioden ska börja skriver personalen in hur de vill arbeta utifrån sina arbetstimmar. Antalet timmar kan variera.
  • När alla lämnat in schemat syns det i schemaverktyget om det finns luckor någonstans – då får gruppen tillsammans med schemaläggare lösa det. Det kan betyda att någon kanske måste jobba en dag där man från början tänkt vara ledig.
  • Alla kan lägga in sitt veto för tre tillfällen så att de garanterat får vara lediga just då.
  • Två veckor innan schemat börjar gälla låser schemaläggarna in det.

Tidigare kunde schemat väcka irritation berättar Anette Unga.

– Visst hände det att man gick in och tittade på varandras schemarader och var sura över hur mycket kvällar eller helger man själv fick. Nu när alla bestämmer hur de arbetar själva finns det inte något att bli irriterad över längre.

Så tycker anställda om schemat:

Katarina Henriksson.
Katarina Henriksson Hemtjänsten, Lovikka

– Det är bra att lägga schema själv. Min man är pensionär så jag prövade att jobba mycket helger en period, men det blev tungt. Nu lägger jag schemat utifrån hur livet ser ut. Om ett barnbarn fyller år så är jag ledig då. Jag brukar också lägga veto för att gå på gympa på tisdagar och på stickkafé torsdagar.

Bild: Caisa Rasmussen

Johan Fredriksson.
Johan Fredriksson Hemtjänsten, Junosuando

– Det är en förutsättning att jag kan bestämma arbetstiden själv för att kunna jobba här. Jag är ensamstående förälder till en åttaåring. Varannan vecka när han bor hos mig så jobbar jag här men bara dagtid. Varannan vecka åker jag till min flickvän i Kautokeino i Norge och jobbar så mycket jag kan som kock.

Bild: Caisa Rasmussen

Maria Bandsjö.
Maria Bandsjö Asphemmet, Kangos

– Jag gör inte så stora förändringar i schemat utan kopierar oftast bara förra perioden. Jag tycker om att arbeta varannan helg – då har vi lite mysigt, dukar fint och lagar god mat till de boende. Det är bra att de från hemtjänsten vikarierar hos oss. Det blir en bra kontinuitet. Några hos oss är intresserade av att vara i hemtjänsten också.

Bild: Caisa Rasmussen

Johanna Persson.
Johanna Persson Hemtjänsten och Asphemmet, Junosuando

– Jag är inte någon morgonmänniska och så har jag en sju månaders hundvalp. Jag lägger schemat så att det fungerar med det. Jag har sagt att jag kan vara på Asphemmet också, det som är dåligt med det är att jag kan få veta när jag kommer på morgonen att jag ska gå över dit. Det tar lite tid att ställa om – hemtjänsten är friare.

Bild: Caisa Rasmussen

Möjlighet att få bonus

Den andra stora förändringen är att gränsen mellan hemtjänsten och äldreboendet i Junosuando suddats ut. Än så länge handlar det mest om att man vikarierar för varandra när det saknas personal, men det är inte vem som helst som gör det.

– Vi har startat ett projekt där man har möjlighet att delta från respektive verksamhet. Under två schemaperioder får man möjlighet att planera två till tre arbetspass i veckan i den andra verksamheten. Väjer man att delta så utgår en bonus.

Samarbetet är också tänkt att göra det lättare för personalen att byta arbetsplats om de behöver för hälsan. Exempelvis har någon som haft ont i benen och haft svårt att gå mycket på Asphemmet flyttat över till hemtjänsten.

– Det är bra att arbetsplatserna kompletterar varandra.

Ni har ett litet boende med åtta platser och en hemtjänst med 40 brukare. Skulle det här fungera för större verksamheter?

– Det är jag övertygad om. Min filosofi är att det bara är att prova. Går det inte så kan man backa.

Äldreomsorgen i Junosuando

Här finns åtta platser på Asphemmet, ett äldreboende med tio tillsvidare anställda. Drygt 45 brukare (inklusive larm) har hemtjänst där arbetar fjorton tillsvidareanställda. Ett stort problem för dem är avstånden, som längst 4,5 mil enkel väg till en brukare.