Som hundratusentals andra har Mikael Olsson som arbetar i hemtjänsten i Rättvik sedan 25 år fått nytt schema på grund av reglerna om 11 timmars dygnsvila. Han är engagerad i frågan och tänkte först att han skulle skriva någonting, kanske göra ett inlägg på Facebook.

– Men så tänkte jag att folk bara läser några rader och så kom jag på att jag skulle göra humor av det i stället. Folk kan nog ta till sig på ett annat sätt om man försöker vara humoristisk, tror jag.

Bild på Mikael Olsson, undersköterska.
Mikael Olsson, undersköterska.

Brukar du göra sketcher?

– Det har hänt på någon fest. Annars håller jag mest på med musik och har ju agerat på scenen när jag har spelat, jag spelar rockabilly och country.

Ser schemat genom ett dammsugarrör

I sketchen använder han sig av ett dammsugarrör när han kontrollerar schemaraderna. Det är ingen slump:

– I teorin låter det väldigt bra med 11 timmars dygnsvila, men det är bara om du tittar på den genom ett dammsugarrör, eller sugrör och enbart ser just dygnsvilan. Då ser du inte konsekvenserna som är mindre bra. Ruckar man på en del i schemat och gör den bättre kan det samtidigt vara många andra delar som påverkas och blir sämre. Det är många parametrar som gör ett bra schema, säger Mikael Olsson.

Vad har du fått för reaktioner?

– Många tycker att sketchen är rolig. Men sedan finns också de som är för dygnsvilan, men jag tycker att det är bra att det kommer fram att vi har olika åsikter. Det är viktigt att ha en diskussion eftersom våra scheman påverkar oss och verksamheten i så hög grad.