Under våren tog kommunen fram en lista, där personalen på Borlänges särskilda boenden delades in i olika kategorier: undersköterskor och vårdbiträden med och utan medicin- och insulindelegering. De med delegering skulle prioriteras i verksamheten – de sistnämnda hotades med uppsägning. 

Men nu är varslet inte längre aktuellt – på grund av de många sjukskrivningarna bland personalen. 

– Vad var det vi sa? 

Det var Tina Pedersens första reaktion när hon hörde det inte blir något varsel. Förutom sitt jobb som undersköterska och fackligt ombud på korttidsboendet Nyhöjden har hon ett förtroendeuppdrag på Kommunals sektion. 

– Att varslet inte blir av är ingenting som förvånar. Men sedan har det ju funnits en stor oro sedan man gick ut med att det kan komma ett varsel. Framför allt de medlemmar som inte hade full delegation och trodde att de skulle bli utan anställning till hösten.

Samtidigt har protesterna mot neddragningarna i kommunen varit stora. När arbetsgivaren gick ut med att äldreomsorgen skulle klara sig med färre anställda menade personalen själva att de är för få. 

Samvetssjukskrivningar 

Men att det inte blir några uppsägningar till hösten handlar alltså om att 17 procent av personalen nu är sjukskriven, vilket Tina Pedersen är övertygad om handlar om deras nya scheman. Helgpassen har blivit fler, vilodagarna färre, nattbemanningen glesare och dagpersonalen börjar tidigare på morgonen. 

– Man tar ingen hänsyn till privatliv och då går det inte ihop. Ensamstående som bara jobbar kvällar får inte se sina barn på en hel vecka. Man kan inte heller utföra sitt jobb med den kvalitet man vill. Det har jag hört många säga, berättar Tina Pedersen. 

Hon säger att många mått dåligt och varit ledsna. När det inte längre gått att ge sitt allt till de äldre har folk sjukskrivit sig av dåligt samvete. Man orkar inte längre, berättar hon. 

Utredning om sjuktalen pågår 

Ulf Christofersson, tillförordnad verksamhetschef för särskilda boenden i Borlänge, poängterar att inget varsel hade lagts: 

– Vi konstaterade, rent teoretiskt, att ungefär 100 personer var övertaliga i relation till nyckeltalen och dessa personer skulle då vara föremål för varsel om läget var detsamma framåt hösten. 

Samtidigt är nu ungefär lika många personer sjukskriva, på kort och lång sikt. 

Ulf Christoffersson säger att det är för tidigt att säga om sjukskrivningarna beror på de nya schemana, men att det pågår en utredning som ska ta reda på om problemen är arbetsrelaterade eller arbetsplatsrelaterade. 

Blir det varsel om ni får bukt med sjuktalen? 
– I takt med att sjuktalen minskar kommer övertaligheten öka i samma takt och det är ju en förhoppning vi har, rent krasst. De hundra personer som är borta i dag är de med den högsta kompetensen, det vill säga våra grundrader. När de sjukskriver sig och ersätts med vikarier med lägre kompetens skapas ju såklart en oro hos de ordinarie som är kvar. 

”Det är inte genomtänkt” 

Men nu försvinner personalen ändå, berättar undersköterskan Tina Pedersen. Hon har hittills två erfarna kollegor som slutat på grund av sina nya scheman.

– Skrämmer man folk på det här viset söker de till slut andra jobb och med personalflykt försvinner mycket kompetens.

Och fler går i tankar att sluta, säger hon:

– På sektionen har vi fått till oss, av de som tänker avsluta sin anställning, att de hellre går ned i lön för att arbeta på en arbetsplats där schemat är bättre så att de får ihop familjelivet och fritid.

Tina Pedersen säger att det krävs mer dialog mellan arbetsgivare och personal – delaktighet och inflytande över schemat. Dessutom agerar kommunen motsägelsefullt, säger hon. Samtidigt som de påstår att det finns en övertalighet ser hon annonser där kommunen söker undersköterskor. 

– Ena handen säger varsel och den andra rekrytering, det är inte genomtänkt.