Vikariestopp, neddragningar och fler helgpass. Det har varit ett stormigt år för personalen på Borlänges särskilda boenden. Kommunens ekonomi tvingar till besparingar och arbetsgivaren har flaggat för en övertalighet bland personalen.

Men enligt personalen själva är de för få.

– Det känns som att vi är nedtrampade och spottade på, säger Anitha Williams som är undersköterskan och arbetsplatsombud på Hällsjöhemmet.

Sedan den 13 maj har personalen där, liksom på alla kommunens särskilda boenden, jobbat med nya scheman som bland annat innebär nio helgpass på åtta veckor. Detta trots protester från personalen. Dagpersonalen börjar tidigare på morgonen, vilodagarna är färre och man har dragit ner på nattbemanningen.

Och enligt Anitha märks redan effekterna av de nya arbetstiderna:

– Folk får ju inte ihop sina liv med barn och fritid efter att vi bytte scheman… det är många som gråter och är ledsna, berättar hon.

Sjukfrånvaron är stor

Samtidigt har sjuktalen stigit. De senaste månaderna har hela tiden cirka 17 procent av personalen på Borlänges äldreboenden varit sjukskrivna – under lång eller kort tid.

Det är en bild undersköterskan Anitha Williams känner igen från sin arbetsplats.

– Det var en helg för ett par veckor sedan då nästan halva arbetsstyrkan var sjuk. Jag tror inte att man lyckades beordra ut övertid eller ta in vikarier heller… och då får personalen springa fortare helt enkelt.

Hällsjöhemmet är Borlänges största särskilda boende. Här finns en stor blandning av äldre med demens, diabetes och behov av rullstol. Anitha säger att stressen är så hög att det går ut över de äldre.

– Vi räcker inte till helt enkelt. Man går till jobbet och möts av deprimerade gamla. Det är ju så att man blir gråtfärdig.

”Alla ska ha det lika dåligt”

Linda Kvarnström, sektionsordförande på Kommunal i Borlänge, säger att det största problemet med den nya organisationen är att de nya schemana görs centralt. Cheferna har fråntagits ansvaret för sin egen personal, menar hon.

Linda Kvarnström med långt brunt hår, glasögon på huvudet, tittar rakt in i kameran med ett neutralt ansiktsuttryck. Hon bär en röd topp och ett färgglatt nyckelband.
Linda Kvarnström.

– Det tas ingen hänsyn till privatliv eller om man är förälder och så. Alla ska ha det lika dåligt verkar det som, säger Linda Kvarnström.

Anitha Williams håller med om att det är ohållbart att alla som jobbar på kommunens olika särskilda boenden ska ha samma typ av schema.

– En dag låg det bara ett papper i mitt fack, det var mitt nya schema. Där står inte ens mitt namn utan jag heter 101. Det säger ganska mycket.

Kommunen om sjuktalen

För Anitha Williams råder inga tvivel om att det finns ett samband mellan de höga sjuktalen och en bristande arbetsmiljö. Men enligt Ulf Cristoffersson, tillförordnad verksamhetschef för särskilda boenden i Borlänge, är det inte lika självklart:

– Siffran på 17 procent gäller från januari till april, och vi kan se ett visst samband med de förändringar som sker i verksamheten. Sen är ju frågan vad det är som är arbetsplats eller arbetsrelaterat och inte. Jag har ingen klar bild, men mycket tyder på att det inte är det.

Som vadå till exempel?

– Det finns många medarbetare som har svåra sjukdomar av olika slag som inte är kopplade till arbete eller arbetsplats. Slitskador och cancerdiagnoser till exempel. Man pratar också mycket om psykisk ohälsa, men det kan ju inte vara hundra personer på Borlänges äldreboenden som lider av psykisk ohälsa, säger Ulf Cristoffersson.

Personal letar nya jobb

Han berättar att den stora utmaningen framöver är de många långtidssjukskrivningarna och att komma till bukt med dem.

– Det är otroligt många som varit sjukskrivna i flera år och befinner sig under någon sorts rehabiliteringsplan. Det är oss övermäktigt just nu, säger han.

Om personalens missnöje med sina nya scheman säger han:

– Det är klart att det finns en oro över förändringen och det har vi både förståelse och respekt för. Men det är en nödvändig kulturförändring, i första hand efter verksamhetens och brukarnas behov.

Men enligt undersköterskan Anitha Williams på Hällsjöhemmet är personalen på väg därifrån. Till andra jobb eller grannkommunerna.

– Folk känner stress, upprivenhet och psykisk ohälsa. Min syn på det hela är att behöver man minska personalstyrkan behöver man också ha scheman som är bra för personalen.

Linda Kvarnström på Kommunal håller med och säger att hon vet jättemånga som bytt jobb av olika anledningar.

– Jag tycker att kommunen ska lämna tillbaka schemaläggningen till de chefer som gör ett bra jobb så att de får ta ansvar över sin grupp och får tillbaka arbetsmiljöansvaret. Då kan de som bor där också få ett värdigt liv.

Kommunens siffror på sjuktalen

Under perioden januari till april 2024 var 16,99 procent av personalen på Borlänges äldreboenden sjukskrivna. Av dessa var 59,29 procent långtidssjukskrivningar. Korttidssjukskrivningarna varade i snitt 4,7 dagar.

Under perioden januari till april 2023 var 14,92 procent av personalen på Borlänges äldreboenden sjukskrivna. Av dessa var 44,36 procent långtidssjukskrivna. Korttidssjukskrivningarna varade i snitt 3,82 dagar (jämfört med 5,19 dagar 2022).

Källa: Ulf Cristoffersson, Borlänge kommun