Det var i maj som Kommunalarbetaren berättade om Monica Westin som jobbar på en förskola i Göteborg. När ett barn skrek rakt in i hennes öra drabbades hon av tinnitus, något som godkändes som arbetsskada och gav henne ersättning på försäkringen. Och nu ska hon alltså få personligt utprovade öronproppar betalda av kommunen. 

Hur gick det till när du fick dina öronproppar av arbetsgivaren?

– Det tog lång tid. Det har varit att tjata, propsa och förklara. Så äntligen innan jag gick på semester sa de att jag skulle få dem. Det var läkaren som kom på att jag skulle ha dämpade öronproppar, man gör avtryck efter sin hörselgång så att de passar perfekt i örat. Nu har jag provat ut dem och ska få dem om tre veckor. Jag hade nog inte fått öronproppar utan godkänd arbetsskada. 

Vad säger du om att du nu har fått anpassade öronproppar?

– Det ger mig hopp. Om det kommer att fungera, det vet jag inte. Men det är skitjobbigt att arbeta som jag gör nu. Jag är totalt slut, på lördagarna är jag så trött att jag inte vet vad jag heter nästan.

Hur hoppas du att öronpropparna ska underlätta för dig?

– Jag hoppas att jag inte ska behöva kämpa som jag gör nu. När jag märker att det kommer många barn ska jag kunna sätta på mig propparna och ha dem hela dagarna. Då ska jag inte behöva parera mot alla ljud, att man backar, vänder sig bort eller försöker ”stänga” örat. Propparna dämpar alla ljud rakt av. Jag hoppas att det ska räcka så att jag orkar och inte mår så dåligt.