252. Så många svar fick undersköterskorna ihop under veckan de, ideellt och på eget initiativ, samlade in sina kommunkollegors åsikter om deras nya scheman. 

– Det blev ju jättelyckat. Jag trodde att vi kanske skulle få 50–60 stycken i och med att det är semestertider, säger undersköterskan Fredrik Strand som är en av initiativtagarna. 

Svaren som kom in var 100 procent negativa, berättar han. 

– Många skrev långa romaner om hur dåligt de mår. 

Protester mot schemaförändringar 

Schemaförändringarna infördes under våren och innebär bland annat fler helgpass och rörlig placering. Fredagskvällar räknas inte längre som helg. Framöver ska också nattpassen bli kortare, men fler. Med andra ord ett upphackat schema, berättar Fredrik Strand. 

Inför att det här skulle hända var det ett gäng andra undersköterskor i kommunen som skapade en namninsamling i protest mot förändringen. 550 namn fick man då ihop. 

– Det där avfärdades fullständigt av socialförvaltningen. ”De som är nöjda säger ju ingenting” var deras svar, berättar Fredrik Strand. 

Och trots protesterna ändrades personalens scheman och våren gick. 

– Vi har jobbat på och blivit tröttare och tröttare, säger Fredrik Strand. 

Också kollegan Helene Svensson vittnar om att personalen är sliten. 

– Det har varit väldigt mycket prat om detta och en stor oro. Man känner sig helt slut.

En kvinna med bakåtdraget blont hår, iklädd en svart jacka, står framför kameran med ett neutralt ansiktsuttryck. I bakgrunden syns en liten rosa blomma mot en enfärgad bakgrund.
Helene Svensson.

Åkte runt i kommunen 

Men för ett par veckor sedan fick Fredrik Strand, Helene Svensson och ett tiotal andra undersköterskor nog. Susanne Åhman, chef för socialförvaltningen, sa i lokalpressen att synpunkterna på de nya schemana blivit färre och att förändringen börjat sätta sig. 

– Då tänkte jag att ”det här måste vi bemöta”, säger Fredrik Strand. 

Han jobbar inom hemtjänsten i Hyssna – som delar lokaler med ett vårdboende. I korridoren mötte han på en kollega och tillsammans bestämde de sig för att starta en enkätinsamling där deras kollegor inom LSS, nattpatrull, hemtjänst och på vård- och omsorgsboenden fick säga vad de tycker om sina nya scheman. 

– Mark är en väldigt decentraliserad kommun, så vi var ett gäng som hjälptes åt och åkte runt i byarna och mötte folk på parkeringsplatser. 

 Det går inte att kombinera jobb med fritid. Så i längden tror jag att det här kan leda till psykisk ohälsa och sjukskrivningar. Där har vi redan en hög siffra i vården, och det blir ju inte bättre av att göra det svårare för oss.

Helene Svensson

De skrev ut enkäter, delade ut och samlade ihop dem. Efter en vecka hade undersköterskorna fått in 252 svar – alla missnöjda över schemaförändringarna. 

– Sen hörde folk också av sig på sociala medier också och sa att de sagt upp sig över det här. För att de mått så dåligt, berättar Fredrik Strand. 

Frågor och svar om hälsoscheman.

Hälsoscheman

Missnöjd med schemat? Här är dina rättigheter

Arbetstider

Kommunen bemöter kritiken 

Och så i måndags i förra veckan knackade sex undersköterskor från olika enheter på socialförvaltningens dörr och lämnade över en bunt papper. 

När KA pratar med förvaltningschef Susanne Åhman har hon ännu inte hunnit läsa igenom alla 252 enkätsvar, men säger att budskapet är tydligt: Det finns synpunkter. 

– Jag förstår verkligen att de önskar att schemat ändras tillbaka men det vi kan göra är att förklara varför vi gjort så här. 

Lyssnat har vi gjort hela tiden. Men att lyssna och att göra det man önskar och vill är två olika saker.

Susanne Åhman, förvaltningschef

Susanne Åhman säger att de behövt se till brukarbehovet i kommunen. Att personalen behöver jobba varannan helg för att alla pass ska täckas och att fredagskvällar inte räknas som helg på grund av matematik – om de inkluderas i helgen klarar de inte av bemanningen. 

– Såklart ska det vara så bra som möjligt för personalen, men inte på bekostnad av brukarna.

Finns det någon möjlighet att ni lyssnar på personalens synpunkter? 

– Lyssnat har vi gjort hela tiden. Men att lyssna och att göra det man önskar och vill är två olika saker. Jag kan inte se att vi har ett annat val än det här. 

”Vi kommer inte ge oss” 

Men undersköterskan Helene Svensson tror inte att det här är vad som är bäst för brukarna. 

– Absolut inte, det är en stor oro för dem. 

Särskilt när det gäller den nya rörliga bemanningen, menar hon. Personalen kan bli placerad var som helst i kommunen och behöva jobba på platser de aldrig varit förut, med personer de aldrig träffat. 

– Jag tror inte att vårdtagarna mår bra av att se så många nya ansikten. Det är ju inte etiskt. 

Att personalen trivs och mår bra på jobbet gör att brukarna mår bra, säger Helene Svensson. Och konsekvenserna kan bli stora, tror hon, om kommunen fortsätter med de här schemana. 

– Det går inte att kombinera jobb med fritid. Så i längden tror jag att det här kan leda till psykisk ohälsa och sjukskrivningar. Där har vi redan en hög siffra i vården, och det blir ju inte bättre av att göra det svårare för oss. 

Om de inte får gehör nu, planerar undersköterskorna en andra enkät när semestertiderna är över 

– Vi kommer inte ge oss, avslutar Helene Svensson. 

 

Så ändrades schemat i Marks kommun

  • Alla jobbar numera varannan helg, i stället för två av fem helger.
  • Fredagskvällar räknas inte som helgpass längre, trots att personalen får helg-ob. Det, i kombination med veckovilan, gör att personalen inte längre kan byta helgpass med varandra. 
  • En överbemanning under veckorna som är en effekt av helgpassen och reglerna för veckovila. Därför har en rörlig bemanning införts och personal kan flyttas mellan olika enheter i kommunen.
  • Ett extra arbetspass i perioden som innebär att personalen får en vilodag efter helg i stället för två
  • Framöver ska också nattpassen bli kortare, men fler