Huvudvärk, yrsel och eksem. Det är tre av flera exempel på vad som kan hända med kroppen när det blir alldeles för varmt på jobbet under sommaren.

För undersköterskan Tina Persson, som jobbar i hemtjänsten i Ovanåker, fick det vara nog med kokheta tjänstebilar och lägenheter som kan vara upp till 30 grader inomhus.   

För tre år sedan köpte hon en så kallad kylväst. Med det menas en väst som håller kroppstemperaturen nere. Den har hon på sig under sina arbetskläder: en tröja och ett par byxor i ett varmt material. 

En kvinna sitter på en soffa, fläktar sig med en blå handfläkt och vill sin andra hand på pannan.

Undersköterskor anmäler flest arbetsskador kopplat till värmen

Arbetsmiljö

Det var när hon fick höra att hennes vän, som jobbar i hemvärnet, använde en kylväst som hon bestämde sig för att köpa en egen. Kostnaden var ungefär 400 kronor.  

– Första gången jag använde den tänkte jag: “tack jesus!” Mina kollegor kan ibland skämta med mig och fråga om jag ska ta fram den när det blir mer än 20 grader, men den gör så stor skillnad, säger Tina Persson.

En person i ett ärmlöst linne håller upp ett blåvitt klädesplagg, ek kylväst, över en diskho i ett kök med vita skåp och köksredskap hängande på väggen.
Tina har låtit kylvästen ligga i diskhon ett par minuter för att och fylla den med vatten.

Orkar med med kylväst

Stora delar av arbetsdagen går åt att sitta i bilen, körandes mellan olika vårdtagare. Då brukar Tina Persson sitta i korsdrag för att få luft. Dock kan det vara varmt även hemma hos brukare, framför allt om hon ska lyfta tungt eller städa i bostaden. 

– Jag tycker jag orkar mer med kylvästen, jag blir inte lika trött på jobbet, säger Tina Persson. 

KA kan berätta hur undersköterskor och sjukvårdsbiträden är den yrkesgrupp som anmält flest arbetssjukdomar kopplade till värmen de senaste åren. Tina Persson är inte förvånad över statistiken. 

Närbild av en hand som håller i en termometer med en blå linje som visar temperaturavläsningen, solstrålar syns i bakgrunden.

Beredskapen för värmeböljor ökar

Arbetsmiljö

Hon tycker att arbetsgivare borde tillåta personalen att dels ha kortare byxor på sommaren, dels erbjuda arbetskläder i material som andas.

– Det skulle underlätta jättemycket. Jag vet att kollegor har fått eksem på låren för att man blir så svettig av byxorna. Vissa försöker dra upp dem till knäna, säger Tina Persson. 

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

Den 16 maj frågade Kommunalarbetaren på Facebook hur våra läsare tycker att det funkar arbetskläder under sommaren. Här är ett urval av kommentarerna.

Tina Persson tipsar

  1. Lägg kylvästen i en diskho och fyll den med vatten.
  2. Låt kylvästen ligga där i ett par minuter, tills “kuddarna” på västen sväller. Då har västen sugit åt sig vattnet, men den blir inte tung för det.
  3. Låt västen droppa av eller häng den på tork.
  4. Klä på dig kylvästen. Olika produkter är olika bra, men Tina Persson uppskattar att hennes väst håller henne sval en hel arbetsdag, alltså cirka 8 timmar.
  5. Häng upp västen på torkning när du har tagit av den.