I traditionellt manliga yrken så som byggnadsarbetare, metallarbetare och även ett kommunalaryrke som anläggningsarbetare finns krav om skyddsskor i Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Och då handlar det om att skorna ska ha stålhättor för att skydda tårna mot fallande bjälkar och stenar.

Men tunga saker är inte det enda som är farligt i yrkeslivet, det borde stå klart efter pandemin om inte annat. Spyor, blod och kiss kan vara smittat och även om det inte är det är det knappast kul att få det på de egna skorna. 

Och det är här ordet ”skydd” kommer in. För skyddsskor ska i lagens mening inte skydda mot smitta eller stänkande vätskor. Därför har fackets strategi varit att rikta in sig på ergonomi i stället. Många trodde nog att man hade lyckats när dåvarande statsminister Magdalena Andersson talade om ”nästa steg mot arbetsskor” på Kommunals kongress i fjol. Applåderna dundrade i Svenska Mässan i Göteborg.

Löftet bidde en tumme

Men vad Magdalena Andersson utlovade var ett direktiv till Arbetsmiljöverket – och av direktivet bidde en tumme. Verket menade visserligen att det fanns vetenskapligt stöd för att bra skor kunde minska risken för belastningsbesvär. Men verket skrev vidare att detta ändå inte helt undanröjde risken och landade i slutsatsen att en ny reglering gällande arbetsskor ”som en enskild lösning” inte var motiverad. I klartext: Arbetsskor kan hjälpa, men eftersom det inte kommer att hjälpa helt kommer vi inte att föreslå några nya regler.

En liten glipa lämnade verket: Inget hindrar att fack och arbetsgivare gör upp i frågan. Vår enkät visar att allt fler kommuner, precis som Smedjebacken i reportaget här bredvid, gör så och går före.

Inte det svar Kommunal ville ha

Svaret från Arbetsmiljöverket var knappast ändå vad Kommunal ville ha. För om arbetsgivarna ska gå med på att utrusta hundratusentals undersköterskor, barnskötare och elevassistenter med skor kommer man att vilja ha betalt. Antingen i minskat löneutrymme eller med andra försämringar.

Där står vi i dag. Och kvar på perrongen står tusentals kommunalare. I skor som man fortfarande oftast får betala för ur egen ficka. Skyddslösa.