15 000 steg per dag med foppatofflor. Så såg verkligheten ut när Kommunal i Region Halland bad sina medlemmar dokumentera sina arbetsskor. Fackets Charlotte Karlsson säger att man har kämpat med frågan i åratal.

– Vi har lyft frågan om och om och om igen. Sedan satte vi gång en extra kampanj på EU:s arbetsmiljödag den 28 april.

Fotograferade skorna

Det var först efter att man bad medlemmarna fotografera sina skor och fick Hallandsposten att uppmärksamma missförhållandena som det tog fyr.

– Det var anställda som gick med skor som de köpt för 35 kronor på Lidl. Jag frågade om de inte hade problem med rygg, höfter och knän? De hade förstås jätteont, berättar Charlotte Karlsson.

På plats vid årsskiftet

Resultatet blev att det politiska styret i regionen avsatte åtta miljoner kronor till ett särskilt skobidrag. Frågan ska beredas vidare efter sommaren men Charlotte Karlsson känner sig övertygad om att skorna kommer att vara på plats vid årsskiftet.

Kommunalarbetaren har skrivit om kommunalarnas kamp för arbetsskor i flera år och i årets artikel berättade vi att inga regioner hittills har bidragit med arbetsskor till sina undersköterskor. Charlotte Karlsson tog ett exemplar av tidningen, lade det på personalchefens bord, och sade:

– Träd före!

Och det har de alltså gjort. De som ska få skor är nu städare och vårdanställda, inte administrativ personal.

Så lyckades Kommunal i Region Halland få till förändring:

• Täta träffar med politiker, även Moderaterna.

• Envishet.

• Använde Kommunalarbetarens artiklar.

• Lät medlemmarna fotografera sina skor.

• Kontaktade lokaltidningen.