Bisyssla och arbetstid – vad får chefen kolla upp?

Min arbetsgivare (kommunen) har godkänt min bisyssla. Är jag då skyldig att påvisa varje arbetad timme jag arbetat med bisyssla efter godkännandet? 

Kan/får min chef på mitt ordinarie arbete kontakta min chef på arbetet som jag har som bisyssla för att till exempel ta reda på arbetstider?

DD


Bisyssla och arbetstider

SVAR: Ja. Enligt kollektivavtalet ska arbetstagare som har en bisyssla anmäla denna och lämna de uppgifter som arbetsgivaren anser behövs för bedömning av bisysslan. Arbetsgivaren ska även medvetandegöra arbetstagaren om skyldigheten att anmäla bisysslan och lämna uppgifter. 

Detta innebär dock inte att man löpande behöver lämna information om sina arbetstider. Men man behöver vid behov lämna information till arbetsgivaren, exempelvis om arbetstider, eftersom ett beslut om bisyssla kan omprövas. 

Om din chef på ditt ordinarie arbete kontaktar chefen på arbetet där du har din bisyssla, så är det inget man kan hindra. Det är inte heller något arbetsrättsligt brott chefen begår, även om man kan synpunkter om det är moraliskt korrekt. Din chef ska i första hand prata med dig.