Oscar är verksamhetsledare och kommunalare på simhallen Heby Arena i Uppland, en av de arbetsplatser som nu är varslad om strejk.

– Det är klart att en strejk påverkar en hel del. Simundervisningen, träningen och gymmet stannar till. Det kommer att synas, säger han.

Han har själv aldrig strejkat förut, men stöder strejken fullt ut.

– När man strider för medarbetarnas bästa är det här en av konsekvenserna när man inte kommer överens. Men min rädsla är att vi har haft pandemin och också en renovering när det var stängt här. Nu när vi äntligen har öppet så blir det en strejk. 

Damm och fläckar överallt

I bohuslänska Munkedal arbetar lokalvårdaren Marina Petäjistö. Hon städar på en daglig verksamhet, ett högstadium och en förskola och är en av dem som går ut i strejk den 18 april om varslet slår in.

Hur skulle det se ut om ingen städade?

– Nerkissade toaletter, brist på papper, överfulla sopkorgar, sand, grus, damm och fläckar överallt.

Marina ser strejken som den sista utvägen.

– Personligen hoppas jag att det inte behöver gå hela vägen till strejk, utan att det det blir en bra lösning. Som den sista utvägen så är det ett måste, det betyder inte att det känns rätt. 

Hon är också lite oroad av hur det blir när strejken tar slut.

– Det kommer det att bli mycket merarbete för att få tillbaka renligheten och ”komma ikapp”. De dagliga timmarna på respektive verksamhet kommer inte att räcka till.

Ton av tvätt läggs på hög

En som delar den oron är tvätteribiträdet Linda Sandström i Ludvika. Hon jobbar på Fredriksbergstvätten som varje dag tar hand om fem ton tvätt från Dalarnas sjukhus. Ton som samlas på hög när personalen är borta.

Varslet om strejk kom plötsligt, säger hon. Och kanske inte särskilt lägligt.

– Våren har många röda dagar så det skulle bli extra mycket arbete att ta i kapp efteråt. Men det är ju inga orimliga krav Kommunal ställer, så jag hoppas att de kommer att komma överens innan den 18 april.

För Lindas del handlar det framför allt om att nya löner ska betalas ut i tid – och enligt henne är det absolut värt att kämpa för att få till rätt avtal.

– Vi gör såklart vad som krävs, och är det vad som måste till så är det en bra sak att gå ut i strejk, säger hon.

”Äntligen får vi visa våra muskler”

När Christer Blomquist, kock och arbetsplatsombud på Falu lasarett, fick höra om varslet kollade han direkt på listan över vilka verksamheter som var berörda – och såg att han var uttagen.

– Jag kände att det är bra att få vara med och göra skillnad, att vi gör vår del i kampen. Det kanske inte är vårt yrke som berörs mest men man får ju ställa upp för varandra.

Christer Blomquist i professionell klädsel som håller en bricka med råa biffar i ett storkök.
Christer Blomquist.

Som arbetsplatsombud har Christer fått frågor från de anställda det senaste dygnet. Många undrar vad strejken innebär för dem och praktiska detaljer om vad som ska ske härnäst.

– Men många tycker att ”äntligen får vi visa våra muskler i fajten”, säger han.

Viljan att strejka verkar alltså finnas i köket på Falu lasarett.

– Sen är ju meningen med det här att sätta lite press på arbetsgivaren, så förhoppningsvis får man till ett avtal innan nästa torsdag, avslutar Christer Blomquist.