Det var i april som Kommunal och Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona enades om årets löneökningar. Det innebär att alla anställda i snitt får ett lönelyft på 4,1 procent i år. 

Exakt när de anställda får sina nya löner ser det ut att skilja sig åt i landet. I Region Västernorrland rasade Kommunal när de fick höra att deras medlemmar behöver vänta till hösten, rapporterar Sundsvalls tidning.

Förslag om lokalt avtal

Enligt regionen kommer pengarna att betalas ut retroaktivt från den 25 september. Då föreslog Kommunal i Region Västernorrland att man kunde skapa ett lokalt avtal för att pengarna skulle kunna fördelas mer rättvist.

– Vi representerar låglöneyrken som är extra beroende av att få extra pengar i sin plånbok. Vi vill att alla ska få den nya lönen så snabbt som möjligt och före sommaren, säger sektionsordförande Henriette Eriksson, till Sundsvalls Tidning. 

Avtal i kommuner, regioner och kommunala bolag

Löneökningen blir i genomsnitt 4,1 procent eller 1 125 kronor och förhandlas lokalt och fördelas individuellt. Ingen är alltså garanterad en viss löneökning.

Lägstalönerna i avtalet höjs från den 1 januari 2024 och blir 23 850 kronor för dem med yrkesförberedande gymnasieutbildning. För övriga, som fyllt 19 år, 21 570 kronor.

Ersättningar för sådant som ob och övertid med mera höjs retroaktivt från och med den 1 april i år med 4,1 procent.

Skapat namninsamling i protest

Men regionen har gett tummen ner till fackets förslag. Orsaken är att det strider mot det centrala kollektivavtalet, där det står att lönen ska sättas individuellt och differentierat, enligt Helena Wersén, förhandlingschef på Region Västernorrland. 

– Sedan är det så att det tyvärr drar ut på tiden därför att vi vill ha en kvalitetssäkrad process så att cheferna får möjlighet att sätta lön. Det är bara att beklaga att medarbetarna inte hinner få sin nya lön före sommaren, säger Helena Wersén.

Nu har Kommunal skapat en namninsamling. Just nu har man omkring 750 namnunderskrifter.

Avtal 2023

Avtalet inom industrin, som styr löneökningarna på hela arbetsmarknaden, gav en löneökning på 4,1 procent. Det så kallade märket innebär i genomsnitt 1 125 kronor i löneökning för anställda i kommuner och regioner och kommunala bolag. Lönerna ska förhandlas lokalt och fördelas individuellt, ingen är alltså garanterad en viss löneökning.

I industrins avtal kommer en låglönesatsning det andra året. Den innebär att de lägst avlönade ska kunna få större löneökningar procentuellt. Men i Kommunals avtal med SKR/ Sobona blir det en förhandlingsfråga nästa år, enligt Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog.