Arbetet som undersköterska innebär arbete sent på kvällen och tidigt på morgonen. Sömn är en bristvara. Då kanske 11-timmarsvilan mellan passen är något bra? 

Det är klart att reglerna om vila i teorin är positivt, men i praktiken blir det för vissa grupper något helt annat. 

Träffar mitt barn ännu mindre

Som ensamstående förälder med barn alla dagar om året är det oregelbundna arbetet som undersköterska redan i dag en påfrestning för privatlivet. Reglerna om dygnsvila och veckovila kommer att innebära ännu mer pusslande med att få barnvakt. Det betyder att jag kommer att träffa mitt barn ännu mindre. 

Sannolikt kommer våra nya scheman att innebära flera kvällar i rad. Det gör mig helt beroende av mina anhöriga som är barnvakt tills jag kommer hem på kvällen på vardagarna. Varje arbetspass på vardagkvällar kräver barnvakt eftersom tiderna inte går ihop med nattis på vardagarna. 

Det känns hemskt att jag lägger så mycket på mina anhöriga för att få allt att gå runt. Vad händer om de inte kan ställa upp längre? Det är något jag ständigt oroar mig för.

Hade jag inte haft anhöriga som hjälpte mig skulle jag inte ens kunna jobba i det här yrket. Det känns hemskt att jag lägger så mycket på mina anhöriga för att få allt att gå runt. Vad händer om de inte kan ställa upp längre? Det är något jag ständigt oroar mig för. 

Vi är många ensamstående föräldrar som oroar oss för hur vi ska få ihop vardagen med nya 11-timmarsvilan. 

Visst ska också vi ha rätt till samma vila som andra yrkesgrupper. Men inflytandet att påverka schemat kommer att bli mer begränsat än vad det är i dag. 

Låt oss påverka arbetstiderna

Alla anställda har olika behov och det som passar för mig kanske inte passar för någon annan. Därför borde det gå att påverka sitt schema mer än vad det gör i dag. Inte tvärtom. Men reglerna om vila begränsar schemaläggningen ännu mer. Vi har redan arbetstider som inte lockar ny personal. Många blir timmisar och säger upp sina fasta tjänster för att kunna påverka sina arbetstider mer. Ska det inte vara en fördel att vara fast anställd? 

Det kommer att bli en stor utmaning för arbetsgivaren att göra scheman. Jag har ett underbart yrke men vi behöver bättre förutsättningar för att de anställda ska trivas och stanna kvar. Vi vill kunna påverka mer och inte mindre! Hur ska vi kunna locka människor att arbeta inom vården när det bara blir sämre för varje år.