Västervik, i nordöstra Småland, har flera år i rad legat sist. på listan över landets medellöner för undersköterskor. Men inte nu längre. Tre kommuner har lägre medellöner än Västervik som nu har 27 629 kronor. Det är ändå en bit från rikssnittet på nästan 29 000 kronor. Längst ner på listan ligger nu Malå, i Västerbotten, med 27 239 kronor i medellön. 

Krister Wessman, är undersköterska i hemtjänstens nattpatrull i norra delen av Västervik. Hans lön ligger under snittlönen i Västervik trots cirka 15 år i yrket. Han har fått betala för att han under en period jobbade på den privata sidan, tror han. 

– Jag är inte riktigt i fatt ännu, den lön jag skulle haft om jag varit kvar i kommunen hela tiden. 

Krister Wessman, en man med tatueringar som står framför ett fönster.
Krister Wessman.

Att Västervik lämnar bottenplaceringen är positivt säger han, men det är för låga löner i Västervik jämfört med grannkommunerna. Alla har högre medellöner och både Valdemarsvik, Hultsfred och Mönsterås ligger en bit över medellönen för hela landet. 

– Vi borde kämpa för att komma i kapp och visst har jag tittat på jobb i grannkommunerna, jag skulle kunna pendla, säger Krister Wessman. 

Vad är rikssnittet?

  • I siffran vi kallar rikssnitt inom de olika yrken har vi räknat ihop alla medellöner i hela landet.  
  • Häri ingår medellöner även i de fall det är under fem anställda. Därigenom har vi fått fram ett genomsnitt för yrket. 

Dötrist ligga i botten

Bakom förändringen i Västervik, enligt kommunalrådet Hjalmarsson, ligger kommunens särskilda satsningar där sex miljoner kronor avsattes för undersköterskor 2023. Samma summa är budgeterat för undersköterskor 2024. 

Lönekollen

Kommunals grupper halkar efter i löneracet

Löner

Han medger att trycket utifrån, inte minst medialt, på sätt och vis tvingat fram högre löner för undersköterskorna. 

– Det har naturligtvis påverkat oss, det är dötrist att ligga i botten på en sådan där lista.  

Mediernas bevakning avgörande

Jannica Sjöblad, Kommunals ordförande i Västervik, bekräftar att de fick lite utöver pott förra året. Hon tror att mediernas bevakning, bland annat Kommunalarbetarens, varit avgörande. 

– Det har gjort mycket, vi har blivit lyssnade på, säger hon. 

Slår man ut de sex miljonerna på alla tillsvidareanställda undersköterskor i Västervik blir det lite över 700 kronor per person i löneökning. 

Räcker det verkligen, Harald Hjalmarsson? 

– Det borde vara mer. Men det är vad vi klarade av den här gången. Det är ett långsiktigt arbete, så är det. Det går ändå åt rätt håll.