KA:s kartläggning visar tydligt att Kommunals yrken halkat efter. Sämsta utvecklingen av medellönerna har vårdbiträden och i skånska Perstorp är det extra tydligt. För tio år sedan hade vårdbiträdena här den högsta medellönen i landet. Sedan dess har de haft den lägsta ökningen.

Nästa lika dåligt har det gått för undersköterskorna, där ligger Perstorp näst sist på listan över förändrade medellöner.

Lönekollen

Medellönen i ditt yrke? Kolla här!

Löner

Därför åkte KA till den skånska kommunen som är känd både för ättika och köksbordens Perstorpsskivor.

På Österbo, som är ett särskilt boende för äldre, arbetar undersköterskan Josse Långström. Strax innan lunch sitter hon på expeditionen och beställer varor. Hon är inte sen att reagera på KA:s siffror.

– Det är sjukt, vi är underbetalda, säger Josse Långström. 

Lönen har inte följt inflationen

Snabbt fyller hon i att lönenivån påverkar synen på yrket och statusen:

– Det ses som ett skitjobb, i början skämdes jag. Och jag är fortfarande inte jättestolt, säger Josse Långström.

Medellönen för undersköterskor i Perstorp var i fjol 27 569 kronor och kan jämföras med rikssnittet för undersköterskorna i kommunerna som är 28 973 kronor.

Vad är rikssnittet? 

  • I siffran vi kallar rikssnitt inom de olika yrken har vi räknat ihop alla medellöner i hela landet.  
  • Här ingår medellöner även i de fall det är under fem anställda. Därigenom har vi fått fram ett genomsnitt för yrket. 

Trots att Kommunals centrala avtal gett högre löneökningar till undersköterskor tycker Josse Långström att lönerna är låga. Hon anser att 30 000 kronor är en rimlig lön och det är också där medellönen för undersköterskor skulle ligga om den följt inflationen de senaste tio åren.

– Vi gör så mycket, men får så lite uppskattning. Vi får väldigt lite pengar, men större ansvar, säger Josse Långström.

Kollegorna är snabba på att hålla med. Linn Adolfsson är vårdbiträde och vikarierar på timmar. 

– Vi borde tjäna mer, vi gör exakt samma jobb som undersköterskorna. Men vårdbiträden ska inte tjäna lika mycket eftersom det måste vara skillnad om man har utbildning eller inte, säger hon.

Men varken hon eller någon annan tror att löneläget kommer att förändras. Alla vet att kommunen har en tuff ekonomi, därför oroar de sig för att de ska få ännu mer att göra och att stressen ska bli ännu värre.

Kommunal får nej

Några kvarter bort har Kommunal sin expedition. Ordförande Susanne Johansson bläddrar i pärmen med alla de krav som facket genom åren ställt i löneförhandlingarna och säger att kommunen alltid sagt nej. 

– Våra undersköterskor och vårdbiträden är värda lika mycket som rikssnittet, man ska känna att man blir värdesatt, säger Susanne Johansson.

Susanne Johansson som sitter vid ett bord.
Susanne Johansson.

Hon tycker att det är politikernas ansvar att komma på en lösning. 

I kommunhuset, vid ett sammanträdesbord med Perstorpsskiva, sitter Ronny Nilsson som är kommunalråd och har S-rosen på kavajslaget. Han konstaterar att de centrala kollektivavtalen följs och att de prioriterat undersköterskor.

Politikerna har ansvaret

Men på KA:s lista över medellöner för undersköterskor får Perstorp ändå en av bottennoteringarna. Kommunalrådet förklarar det med att äldre med högre lön har gått i pension och ersatts av yngre som fått lägre lön.

Ronny Nilsson framför en Perstorsps kommunkontor.
Ronny Nilsson.

Vems är ansvaret?

– I slutänden är det politiken som har ansvaret, vi äger situationen i Perstorp.

Ronny Nilsson säger att det inte finns pengar att satsa på lönerna.

Även om han är tydlig med att det är politikerna i kommunen som har ansvar så är han positiv till höjda statsbidrag när kraven på välfärden ökar.

– Det är självklart inte negativt om kommuner får stöd i utvecklingen av lönenivåer på undersköterskor och andra. Det här är ju kategorier som historiskt haft lite lägre löner på arbetsmarknaden och staten behöver gå in och ta ett ansvar för att ha en fungerande sjukvård och äldreomsorg både nu och i framtiden.