Sara Krondahl 🦦

Debuterade nyligen med ”Som uttrarna” som handlar om att som ung och oerfaren börja jobba i hemtjänsten. 

Frida Turander 🌻

Undersköterskan från Värmland har tidigare skrivit romanen ”Äldreboendet Solrosen. En hemskt orolig saga”. Är nu aktuell med ”Dikter från Hemtjänsten”. Hon medverkade i Kommunalarbetarens novellbok ”Vi säger ifrån varje dag” och är även en flitig debattör i Kommunalarbetaren.

Helene Rådberg 🚸

Har skrivit både poesi och romaner sedan debuten 1998. Senaste boken är romanen ”Kvinnorörelse” från 2022. Poesiboken ”Politiken” från 2018 skildrar kvinnors arbete i omsorgsyrken. Hon har egen erfarenhet från flera av Kommunals yrken, exempelvis barnskötare. Helene Rådberg tilldelades Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2024.

Elliot Baron 🏥

Har gett ut två poesiböcker. ”Vi kommer med hjärta hem till dig” från 2021 handlar om arbetet i ett privat hemtjänstföretag. Andra boken ”Journal” från året därpå handlar om ett stort sjukhus. När hemtjänsten fick smarta telefoner som räknade minuter valde Elliot Baron att studera till sjuksköterska.

Anamarija Todorov 👩🏻‍🏫

”Fröken forever” är en vacker skildring av förskolan och kom 2017. Den skildrar inskolningen, barnens lärande och vikariens oro för att missa samtal från vikariepoolen. Anamarija Todorov dog förra året och var förskollärare och poet. 

Johan Jönson 📚

Var en av de första i den ”nya vågen” av arbetarförfattare och inte minst arbetarpoesi. ”Efter arbetsschema” från 2008 är nästan 800 sidor dikt från bland annat hemtjänsten och LSS-jobb. Johan Jönson har gett ut ett 20-tal böcker. Hans senaste, ”Nollamorfa”, skildrar bland annat en döende man och hans vårdare.

Marie Hållander 🚿

Debuterade med ”Tjänster i hemmet” 2013, en prosalyrisk skildring av hennes erfarenheter som timvikarie i hemtjänsten. I sin senaste bok ”Stubbrötter” från i fjol skildrar hon svensk landsbygd.

Linnea Swedenmark 🚌

”En natt kidnappar jag alla mina hemtjänstkunder i en stulen buss” heter poesiboken från 2020 som tog avstamp i ett sommarjobb inom hemtjänsten. Linnea Swedenmark har varit ledarskribent och talskrivare åt ex-statsministern Stefan Löfven. 

Marie Norin 💰

Författaren Marie Norin jobbade som boendestödjare i psykiatrin. De erfarenheterna skrev hon om i poesiboken ”11.05.05–14.10.17” som kom ut 2015. Titeln syftar på de år som hon jobbade i det privata vårdbolag som låg till grund för boken. Hon beskriver omsorgen men kritiserar också privatisering av vård och individuell lönesättning. 

Helga Krook 🌳

Skildrar inte omsorgsarbete specifikt men hennes poesibok ”Utmattade” från 2023 känns relevant att nämna i sammanhanget eftersom väldigt många omsorgsarbetare blir utmattade. Boken består av en kör av utmattade röster från flera olika yrken, däribland vård och omsorg. Och läkningen i form av natur och trädgård.