Att sitta med skrivboken eller datorn i fåtöljen och skriva – då trivs Linnea Swedenmark bäst.

Att sitta med skrivboken eller datorn i fåtöljen och skriva – då trivs Linnea Swedenmark bäst.

”En natt kidnappar jag alla mina hemtjänstkunder i en stulen buss” är titeln på Linnea Swedenmarks diktsamling. Dikterna tar avstamp i en sommars arbete inom hemtjänsten. I diktsamlingen samsas hennes öga för detaljer med skildringar av nära möten, trötthet och frustration.

– Vad skönt att ha fasta arbetstider, tänkte jag innan jag började. Sedan tänkte jag på de här människorna hela tiden även när jag var ledig. Tänkte på vad jag skulle göra med dem i  morgon, oroade mig vid tanken på att någon annan vikarie inte skulle veta hur de ville ha det och längtade efter att få återkomma och berätta grejer som hände i mitt liv för dem.

Det mänskliga mötet går som en röd tråd genom dikterna. Möten som berör diktjaget och kommer henne närmare än de vardagliga mötena med kompisarna. 

– Man träffas ju nästan som i ett äktenskap. Som att speeddejta till att bli vänner. Fasaderna som man ofta håller upp mot andra försvinner när man kommer varandra så nära. Det ger en helt annan sorts samtal. Det var väldigt ovant och fantastiskt fint. 

När vi pratar om dikterna övergår Linnea till att berätta om händelser och möten som inträffade under den tid hon arbetade. Men hon återkommer ändå till att det inte är några dokumentära dikter:

– Jag skriver alltid och skrev förstås ner saker som hände i min dagbok. När jag senare ville skildra den här spännande världen i hemtjänsten som så få känner till började jag i dagboksanteckningarna, men byggde och fantiserade vidare. 

Bra berättelser enligt Linnea

  • Artisten Annika Norlins texter. För att hon är så enastående på att berätta hela livshistorier på två och en halv minut.
  • Stephen Kings ”It” (”Det”). Jag gillar skräck väldigt mycket och spök­historier, nyligen läste jag den här och det är helt sjukt att han kan skriva en så bra bok som är 1 400 sidor.
  • När jag var tonåring läste jag mycket av Per Nilsson. Han blandar ofta in sig själv i texten och styr och ställer med karaktärerna på ett sätt som är mindblowing. Han följer inga regler för hur man ska skriva.

Linnea är uppvuxen i Östersund med en pappa som är chefredaktör. Hon började skriva krönikor i lokaltidningen som tonåring och gick sedan vidare till att arbeta som ledarskribent på olika S-märkta tidningar. Sedan ett år tillbaka är hon talskrivare åt Sveriges statsminister Stefan Löfven. Men det vill hon inte alls prata om.

Vårt samtal som hoppat över bordet och kaffekopparna i hennes vardagsrum avstannar helt. Kanske känner hon som det står i citatet på den broderade tavlan jag just gått förbi i hennes hall: ”Det finns så många man inte vill prata med”.

Vi tar det från ett annat håll. Att hon började läsa juristprogrammet i Stockholm och ofta sommarjobbade som ledarskribent under loven. Men sommaren 2017 fick hon inget sommarjobb, så hon sökte till hemtjänsten i Stockholm och fick jobbet.

– Jag tänkte att jag inte hade en aning om hur det skulle bli och det hade jag inte heller. Det är absolut det hårdaste jobb jag någonsin haft. Samtidigt är det nog det jobb jag kommer att minnas längst. 

Linnea Swedenmark arbetade en sommar och kommer nu med en diktsamling som skildrar hemtjänsten. Det är klart att det finns dem som både vet och kan mer om hemtjänsten än hon. Det är hon fullt medveten om. 

– Jag har inte skrivit ett inifrån-reportage från hemtjänsten. Det kan andra göra bättre. Men jag vill injicera folk med de här mötena, med de här människornas berättelser. De är bättre än alla serier på Netflix och alla podcaster.

På vinkvällen 

Mina kontorsvänner säger att de aldrig skulle klara av mitt jobb 

Jag skakar på huvudet de har missförstått 

Jag försöker förklara det fina i att ta Görans hand börja dagen tillsammans sitta på uteplatsen ett tag prata om fåglarna som pickar runt 

dricka en kopp kaffe höra honom berätta om hans första kärlek 

Han tog moppen och åkte 14 mil varje kväll i en hel sommar för att kyssa henne godnatt 

Mina vänner nickar men byter samtalsämne