Den 1 februari börjar de nya skärpta reglerna för dygnsvila gälla också för personlig assistans och övrig LSS. Men i Helsingborg såg arbetsgivaren ingen anledning att vänta utan körde igång med nya scheman utan dygnspass redan i oktober.

Den personliga assistenten Marie Palm Svensson jobbade tidigare sju arbetspass på en månad – sex dygnspass och ett dagpass.

Nu är det 14 arbetspass under samma period som gäller, dag och natt blandat. Dagpassen är från klockan 8–18 och nattpassen från klocka 18–10 dagen därpå.

– Vi har en väldigt vårdkrävande kund och ett extremt tungt arbete. Det gör det inte bättre när vi ska vara där 14 pass i stället för sju. Det har försämrat vår arbetssituation betydligt. De ger oss friskvårdspengar, men det är ingen som har tid eller ork att gå på gym längre, säger Marie Palm Svensson.

Arbetar extra mellan passen

Hon säger att hon och hennes arbetskamrater tidigare hade marginaler att hoppa in om någon kollega var sjuk.

Nu är det egentligen ingen som orkar och vill ta extrapass, men det är svårt att få tag på vikarier så de blir inbeordrade.

– Det händer att vi arbetar extra mellan våra egna pass, då undrar jag om det kan stämma med dygns- och veckovilan.

Malin Ragnegård sitter vid ett skrivbord framför ett fönster.

Skärpta viloregler

Inga dygnspass – då skyller Kommunal på kommunerna

Arbetstider

Marie Palm Svensson har sökt flera jobb och även varit på en anställningsintervju, trots att hon egentligen inte vill byta jobb. Flera kollegor känner likadant – det har blivit för tufft.

– Vi är ett fantastiskt gäng och mår bra tillsammans. Det gör att man står ut, och vi tycker så mycket om vår kund. Man vill inte lämna hen men risken blir att vi gör det för att vi inte orkar längre.

Hon har också varit nära att gå ur Kommunal eftersom hon är kritisk till avtalet.

– Jag har hört att det kan vara så att facket vill arbeta för få tillbaka dygnspassen och hoppas att det är så.

Förstår att det blivit sämre för personalen

På Kommunal i Helsingborg säger ordföranden Mikael Karlstedt att de lokalt inte kunnat göra så mycket mer än att kräva riskbedömningar av nya scheman, eftersom de måste förhålla sig till lagar och avtal.

Sara Månsson är verksamhetschef för personlig assistans i Helsingborg och säger att hon förstår att det har blivit sämre för många i personalen.

– Allt bottnar i regelverket som vi måste förhålla oss till. En av de stora fördelarna när man jobbar inom personlig assistans är de här långa passen där man sedan får en lång ledighet. Det är klart att det är en förändring som är tradig att förhålla sig till, säger Sara Månsson.

Även hon som arbetsgivare hade hellre haft kvar dygnspassen om det varit möjligt.

Marie Palm Svensson har jobbat i sex år på samma ställe och säger att det tidigare schemat är det bästa hon haft under sina 42 år inom vård och omsorg.

– Vi mådde så himla bra, men det är tydligen andra som bestämmer hur vi ska jobba och mår. Det är bedrövligt det som har hänt, det har aldrig varit så dåligt som det är nu.

Bild på schema. Gamla schemat med dygnspass på 26 timmar och ett dagpass ger 15 lediga dagar på fyra veckor. Nya schemat med tiotimmarspass ger 8 lediga dagar på fyra veckor.