Små förändringar i schemat gör att personal i Helsingborg klarar skärpta regler för dygnsvila
Med små förändringar i schemat klarar Pålsjöparks korttidsenhet i Helsingborg de tuffare kraven på dygnsvila i avtal med Kommunal. Många i personalen är nöjda.
Allra helst hade arbetsgruppen haft kvar önskeschemat. Men de skärpa kraven på dygnsvila gör att det nu blir ett fast schema på Pålsjöparks korttidsenhet. Men det finns ändå fördelar med det nya tycker undersköterskorna Wenke Ahlberg och Susanne Lundahl.
När det nya schemat skulle tas fram fick alla i arbetsgruppen tycka till. Utifrån synpunkterna och de nya reglerna gjordes sedan nya scheman. Att chefen lyssnade på alla gör att många är nöjda trots förändringarna. Bäst är att det aldrig ligger ett kvällspass före en tredagarsledighet.
Arbetspass börjar senare
Kravet på 11 timmars dygnsvila mellan arbetspassen påverkar schemat på flera sätt. Kvällspassen börjar klockan 12.00 och slutar ibland redan vid 20-tiden.
– Det är skönt att komma hem tidigare, man kan träna och umgås med sina vänner, säger Wenke Ahlberg som också är arbetsplatsombud.
Jag har gått och lagt mig direkt när jag kommit hem. Med det nya kommer jag att komma hem tidigare och hinna sitta uppe en stund.
Hittills har kvällspassen alltid slutat 21.30 och Wenke Ahlberg har kommit hem efter klockan 22 eftersom hon bor några kilometer utanför Helsingborg.
– Jag har gått och lagt mig direkt när jag kommit hem. Med det nya kommer jag att komma hem tidigare och hinna sitta uppe en stund, säger Wenke Ahlberg.
Kvällspass som slutar vid 20-tiden gör 11 timmars dygnsvila möjligt innan ett morgonpass som startar klockan 07.
Samtidigt ändras starttiderna på dagpassen så att de varierar. Fler pass än tidigare börjar klockan 8.30. Att variera starttiderna är ett sätt att få 11 timmars dygnsvila. Det görs genom att olika personer får olika tidpunkter som dygnsvilan ska räknas ifrån, alltså dygnsbryt.
Det nya schemat innebär också att de som arbetar heltid börjar klockan 12 vissa dagar. Något som Susanne Lundahl och Wenke Ahlberg tycker är bra eftersom det blir mer tid med familj och barnbarn.
Lättare att byta pass med önskeschema
Men med önskeschemat var det lättare att lägga in en ledig dag för ett läkarbesök eller byta pass eftersom samma krav inte ställdes på 11 timmars dygnsvila.
– Nu måste du ta semester om du ska till läkaren, säger Wenke Ahlberg.
Kravet på 11 timmars dygnsvila ställs för att det ska vara ett skydd för arbetstagaren. Hur ser ni på det?
– Det är det absolut inte. De tycker att vi ska ha vilotimmar, 11 timmar mellan varje pass, men vi tycker att det blir mer stressat, säger Susanne Lundahl som också är skyddsombud.
I det nya schemat blir det blir färre timmar mellan passen vid en ledig dag.
– Det blir mindre vila, man hinner inte göra det man gjort innan, säger Susanne Lundahl.
Med de nya reglerna försvinner också 10 hälsotimmar per år. De kunde användas för motion. Inget ersätter hälsotimmarna.
Det nya schemat gäller från den 1 oktober och då ska också synpunkter noteras varje dag, Kommunal ska syna schemat och en utvärdering ska göras.