Tidigare hade hemtjänsten i Tranås delade turer på helgerna.

Då kunde undersköterskan Moslem Jafari börja klockan 7 på morgonen och sluta klockan 22 på kvällen. Men i början av september fick han ett nytt schema på grund av de skärpta vilokraven. Moslem Jafari, som cyklar mellan brukarna i centrala Tranås, märker redan stor skillnad.

– Det känns positivt för mig personligen, att vi inte behöver gå upp på morgonen när vi jobbat till 22 på kvällen. Nu har vi typ sovmorgon, då behöver vi inte stressa på för att komma till jobbet. Vi har tillräckligt med vila, säger Moslem Jafari.

Han har redan hunnit arbeta två helger, en av dem arbetade han två dagpass och en av dem två kvällspass.

Två tredagsledigheter

Men även om Moslem Jafari tycker att det är positivt med att kvällspass följs av fler kvällspass både på helgerna och i veckorna så förstår han att det är tufft för arbetskamrater som har familj och barn. Och att de också tycker att det är tungt att arbeta varannan helg.

Själv säger han att det är bättre att arbeta varannan helg än tidigare då han arbetade 3 av 6 helger plus lördag eller söndag ytterligare en helg. 

Nytt i schemat är också två tredagars ledigheter på sex veckor. 

Moslem Jafari tar en promenad med Vivianne Karlsson.
Moslem Jafari tar en promenad med Vivianne Karlsson.

Moslem Jafari känner att han är mer utvilad och mår bättre.

– Jag är pigg. Efter en långledighet har jag mer ork, är jag en helt annan människa, säger han.

När Moslem Jafari är utvilad tycker han också att det är lättare att lyssna på brukarna i svåra samtal och stötta dem.

Hemtjänsten i Tranås har många brukare som behöver hjälp tidigt på morgonen och sent på kvällen. Tidigare kunde en delad tur starta så tidigt som klockan 06.45 och sluta så sent som klockan 22. Det är mer än 13 timmars arbete och mindre än 11 timmars dygnsvila. 

Ett 20-tal nya tjänster

Med de nya reglerna kring 11 timmars dygnsvila har därför hemtjänstens scheman gjorts om, berättar Maria Johansson som är sektionschef för hemtjänsten i Tranås. Samtidigt försvann alla delade turer och rygg mot rygg-pass, alltså pass som slutade sent på kvällen och följdes av ett tidigt morgonpass.

– Delade turer och rygg-i-rygg-pass är något som inte upplevts som positivt av våra medarbetare, säger Maria Johansson.

För att kunna bemanna utan delade turer på helgen har ett ett 20-tal nyanställts i hemtjänsten. Samtidigt har helgtjänster införts. Hittills har sex personer helgtjänster och arbetar 28 timmar i veckan med heltidslön i stället för 37 timmar. Intresset har varit stort.

– I dag har vi några medarbetare som står på kö till helgtjänsterna, säger Maria Johansson.