Brukaren kränkte assistenterna – ingen vågade säga ifrån

I en stad i Mellansverige lever de personliga assistenterna i ett skräckvälde. Brukaren är också chef och assistansanordnare, en så kallad egen arbetsgivare. Hon kränker de personliga assistenterna och säger till dem att hon ska ”köra slut på dem”. Den som klagar blir uppsagd. Hon behandlar dem som slavar. Efter ett helt dagpass kan man tvingas stanna kvar och arbeta kväll och natt också. När Kommunals skyddsombud kommer dit är det ingen i personalen som vågar komma med kritik. Allt verkar fungera perfekt. Senare framkommer att chefen/brukaren tvingat personalen att ljuga.

En anställd får en arbetsskada som den av rädsla för chefen inte vågar anmäla.

Resultat: Arbetsmiljöverket krävde förbättringar av rutiner och riskbedömningar med mera och hotade med vite. Under processens gång avled brukaren.

Assistenterna fick sova i en kökssoffa

De personliga assistenterna sover på en kökssoffa i brukarens kök, som på dagarna används som sittplats. Dessutom störs de av höga ljud från tv och musik under nätterna. Efter mycket om och men köps det in en säng till köket, men problemen med de höga ljuden kvarstår. Arbetsmiljöverket kräver att problemen åtgärdas. 

Linda Lindfeldt, nu ombudsman för Kommunal i Dalarna men då regionalt skyddsombud gjorde en 6:6a-anmälan. Hon säger att även om det är någons hem går det inte att bortse från att det också är en arbetsplats.

– Problemet är också att den som behöver personlig assistans äger rätten att bestämma vem som jobbar där, många assistenter vågar inte ställa några krav för då kan de bli av med jobbet.

Resultat: Arbetsmiljöverket fick rätt i domstol.

Brukarens pappa slog assistenterna i rumpan

Hos en pojke med personlig assistans är assistenterna rädda för pappan. Han är arbetsledare och tar sig friheter. Ibland slår han assistenterna i rumpan, han masserar deras nackar och pussar dem i pannan. Arbetsgivaren, ett assistansbolag, vet om detta men gör inget.

Han kan också när som helst ändra i assistenternas scheman. Han sätter upp en babywatcher för att kunna höra vad assistenterna säger.

Assistenterna beskriver det som en psykisk terror och de går runt med en klump i magen på jobbet.

Kommunal går så långt i sina krav att man kräver att ingen under 35 år ska kunna jobba hos brukaren och man vill ha nolltolerans mot sexuellt ofredande.

Resultat: Efter hot om vite på 100 000 kronor och hot om att förbjuda arbetet hos brukaren tar bolaget tag i situationen, vid en ny inspektion anser Arbetsmiljöverket att kraven uppfyllts även om det aldrig infördes någon åldersgräns.

Assistent allvarligt skadad hos våldsam brukare

Sommaren 2019 blir personliga assistenter flera gånger hotade och slagna av en utåtagerande vuxen man. En assistent skadas allvarligt. Arbetsgivaren, ett assistansföretag, känner till det och sätter in dubbelbemanning mellan 07.00 och 22.00. Men inte på natten. Arbetsgivaren anser att det räcker med en person som har jour i ett låst jourrum. Det har aldrig inträffat våld på natten, anger man som skäl. Men de anställda känner sig rädda och har heller inga bärbara larm. De vill inte ha jour ensamma med brukaren.

Arbetsgivaren varnar också assistenterna för att de kan skadas både fysiskt och psykiskt. 

Kommunal kräver stopp för ensamarbete nattetid.

Resultat: Arbetsmiljöverket hotade med vite på 100 000 kronor och förbud mot att utföra arbetet om inte dubbelbemanning infördes. Bolaget gav med sig och meddelade att villkoren var uppfyllda.