Den personliga assistenten Roger Nissilä kan enligt domstolen fortsätta att vara anställd på visstid, så länge uppdraget varar. Den anställningsform han har haft i 15 år strider inte mot lagen om anställningsskydd, las och mot EU:s visstidsdirektiv, som Kommunal hävdar.

Det var förra sommaren som Kommunal stämde Personlig Assistansförmedling i Jämtland AB, där Roger Nissilä varit anställd sedan 2002 och sedan 2008 haft anställningsformen ”för viss tid så länge uppdraget varar”.  

Stämningen riktade sig också mot arbetsgivarorganisationen Fremia som har kollektivavtal med Kommunal där anställningsformen är avtalad.

Fortsatt otrygga anställningar

Roger Nissilä är väldigt besviken över AD:s dom.

– Det är en jättebesvikelse. Man anser att brukarnas rätt väger tyngre än de anställdas rätt. Det är det brukarorganisationerna alltid har sagt. Nu har AD sagt att det är ok.

Vad betyder det här för personliga assistenter?

– Det här betyder att 70 000 anställda kommer att fortsätta ha otrygga anställningar.

Fremia är glada och lättade över domen.

– Vi ser det framför allt som en seger för LSS-lagstiftningen, som en rättighetslagstiftning, säger Jasmina Helander, biträdande förhandlingschef hos Fremia.

Jasmina Helander, förhandlingschef på Fremia.
Jasmina Helander, biträdande förhandlingschef på Fremia.

Fremia anser att frågan redan från början borde ha tagits upp i förhandlingar och inte i en domstol.

– Vi tror på den svenska modellen och hade velat hantera det här inom ramen för kollektivavtalsförhandlingarna och jag hoppas verkligen att Kommunal också kommer fram till den slutsatsen, säger Jasmina Helander.

Till hösten ska Kommunal och Fremia förhandla fram ett nytt avtal för personliga assistenter. Och redan i sommar går avtalet med Vårdföretagarna ut, där samma typ av anställningsform finns med.

Och den här frågan kommer finnas med på ett eller annat sätt, säger Kommunals förbundsjurist Olov Östensson.

– Vi måste analysera domen mer men Fremia öppnar ju upp för att frågan ska tas förhandlingsvägen. Så det är ju en väg att gå, säger han.

Kommunal: AD kommer fram till fel slutsatser

Men han vill inte uttala sig om i fall det kan bli aktuellt att låta bli att teckna ny avtal med arbetsgivarorganisationerna där denna anställningsform ingår.

Besvikelsen över domen är stor hos Kommunal. Och man tycker att AD kommer fram till fel slutsatser.

– Det är väldigt tydligt att AD anser att brukarnas rätt väger mycket tyngre än arbetstagarnas rätt. Det innebär att problemet med de otrygga anställningarna fortsätter för våra medlemmar, säger Olov Östensson.

Kan AD-domen försvåra för Kommunals medlemmar?

– Det tror jag inte, rent faktiskt ser jag inte att det kommer vara någon skillnad. Det är samma otrygghet som fortsätter.

En liten teoretisk möjlighet finns också i att EU-domstolen skulle kunna ta upp frågan, men det kräver i så fall att en enskild person vänder sig till EU-domstolen och klagar.