Klockan 00.01 natten mellan fredagen 30 juni och lördagen 1 juli gick starten för att söka skyddad yrkestitel för alla som vill kalla sig undersköterska.

Räknade ni med att så många skulle söka direkt i helgen? 

– Vi är fantastiskt glada för att det är så stort intresse. Det är helt otroligt att så många som 12 400 har sökt i helgen, men vi har räknat med högt söktryck. Många har inväntat det här under lång tid, säger Zara Warglo, Socialstyrelsens avdelningschef för behörighet.

Ni hade en del tekniska problem. Många som under helgen betalat avgiften för ansökan med swish fick pengarna tillbakaswishade. Vad händer med deras ansökningar? 

– Under några timmar på lördagen hade vi det problemet. Vi har full förståelse för att det var problematiskt för de som drabbades. Om man har sökt och fått ett bekräftelsemejl så har ansökan kommit in och är registrerad. Om man inte har fått det och inte hört något från oss så kan man behöva söka igen. 

Zara Warglo på Socialstyrelsen.
Zara Warglo.

Fungerar allt som det ska nu?

– Systemen har fungerat sedan lördag lunch. 

Hur lång tid kommer det att ta för att få veta om man får kalla sig undersköterska?

– Redan nu under förmiddagen har vi fattat beslut i de första ärendena. Men det är som sagt 12 400 ansökningar som har kommit in i helgen och vi hoppas på förståelse för att det kan ta tid. På sikt ska det inte ta längre tid än till de andra yrken vi arbetar med. Där är det ofta inte längre än två veckor även om vi har en månad på oss. 

Har du några tips på hur den som söker kan skynda på processen?

– Det är bra att se över sina intyg och vad man har, så att man har pappren i ordning innan man söker. Och att man söker via vår e-tjänst, det går fortast för den som söker och för oss att hantera.