Undersköterskan Björn får bra pension – fast han jobbat deltid
Att jobba deltid sänker inte pensionen så mycket som många kommunalare tror. Undersköterskan Björn Olsson i Vårgårda har jobbat deltid halva livet och blev glatt överraskad när han kollade sin pension.
Fyra av tio kommunalare jobbar deltid. För Björn Olsson började det 2002 efter att han drabbats av utmattning.
Han hade jobbat heltid som undersköterska på den akuta ortopedavdelningen på Östra sjukhuset i Göteborg och pendlade från hemmet i Alingsås. Efter skilsmässan blev han ensam med tre barn, varav det yngsta var 2,5.
– Jag lämnade barnen på förskolan klockan sex på morgonen och hämtade halv fem. Till slut orkade jag inte längre och gick in i väggen.
När Björn Olsson kom tillbaka till jobbet efter nästan ett års sjukskrivning gick han ner till 80 procent. Då kunde han hämta barnen tidigare, men det var fortfarande tufft. Barnen hade många allergier och sonen med adhd var hemma en stor del av skoltiden.
Orkade inte jobb heltid
Björn Olsson bytte jobb till akuten på Alingsås lasarett och slapp pendla. Men tjänsten på 85 procent var precis vad han orkade med.
– Det är det roligaste jobb jag har haft, men det är aldrig jämn belastning. Varje morgon är ett nytt blad och man vet aldrig när man kan få gå hem. Det var inte många undersköterskor på akuten som jobbade heltid.
Björn Olssons lön på akuten var 26 500 på heltid, så han fick cirka 22 500 på sin deltid. Plus några tusen i ob-tillägg. Att deltidsjobbet skulle påverka pensionen visste han, men det fanns inget val.
– När jag fick det orangea kuvertet för flera år sedan så stod det att jag skulle få ut 7000 efter skatt. Efter det slutade jag öppna det.
Men det orangea kuvertet visar bara vad du får ut i allmän pension. Här ingår inte tjänstepension och eventuell privat pensionssparande.
När KA ber Björn Olsson logga in på minpension.se, som är en tjänst där man kan se hela pensionen, blir han glatt överraskad.
För hans generation är pensionsåldern 67 och slutar han då kommer han få 23 600 i pension, före skatt. Med sitt lilla privata pensionssparande blir det 27 200, före skatt.
– Det är betydligt mer än vad jag har trott!
Tänker jobba till 67
I dag är barnen vuxna och Björn Olsson har bytt till att jobba på ett av kommunens äldreboenden. Nyss fyllda 60 kan han äntligen jobba heltid och lönen är högre.
Men framför allt är arbetsbelastningen lättare.
– Mina barn säger att du är inte helt slut utan nu kan man prata med dig efter jobbet.
Att han kan jobba heltid de sista åren innan pensionen och får högre lön är en förklaring till att Björn Olsson får ut en hygglig pension.
En hel del övertid under sina år på akuten har också ökat inbetalningarna till pensionskapitalet. Pensionen blir också högre av att han tänkt jobba till 67.
– Jag tror jag kommer orka det. Även om jag jobbar heltid nu känner jag mig piggare, det är inte samma stress som på akuten, säger Björn Olsson.
Garantipension fyller upp
Men även andra kommunalare med deltidsjobb kan få ut en högre pensionen än vad de tror. Det beror dels på att pensionen är skyddad under småbarnsåren och dels på att garantipensionen fyller ut pensionen för de som haft låg lön.
I grafiken här under kan du se hur din pension påverkas av att jobba olika grader av deltid hela livet.
Att Björn Olsson jobbade deltid så länge är inget han ångrar.
– De som säger att man är dum i huvudet om man jobbar deltid vet inte att det sällan är ett val. Det har varit många tuffa år med familjen, man går inte ner i tid för att det är roligt.
Björn Olsson har många kollegor som gått ner i tid för att de har små barn och han tycker det är helt rätt tänkt.
– Barnen är bara små en gång i livet och mina barn säger att det var fantastiskt att jag kunde vara så mycket hemma. Vi har inte åkt på semesterresor men vi har gjort mycket småsaker ihop i stället.