I april kom beskedet om årets löneökningar. Kommunal och SKR kom då överens om löneökningar på i snitt 4,1 procent eller 1 125 kronor. 

Lönerna, som ska förhandlas lokalt, men exakt när pengarna betalas ut skiljer sig åt i landet. Den nya lönen betalas ut retroaktivt från den 1 april. 

I till exempel Karlskrona och Helsingborg väntas de anställda få sina nya löner utbetalda i slutet av juni. Men i Karlstads kommun dröjer utbetalningen fram tills den 27 november i år. 

I Region Västernorrland har personalen fått besked om att det dröjer till slutet av september innan nya lönen börjar betalas ut.

Nya avtal

Här får de vänta till hösten på nya lönen

Löner

Stödassistenten Susanne Thåg, som även är skyddsombud på Kommunal, ser inte med blida ögon på det.

– Jag tycker det är jättetråkigt. Om man hade fått ett tillskott tidigare hade man kunnat göra något annorlunda på semestern, det är ju ändå sommaren man ser fram emot. Allt har blivit dyrare, säger hon. 

Måste hinna ha lönesamtal

Varför det dröjer beror på att cheferna måste hinna ha lönesamtal med personalen, menar Beatrice Rodin, HR- och förhandlingschef på Karlstads kommun. 

– Vi har vår lönepolicy som säger att det är under lönesamtalen som chefen meddelar förslag på ny lön till medarbetaren. Vi har inte heller fått något yrkande från Kommunal om att vi ska göra ett avsteg från vår policy genom att ha samtalen tidigare, säger hon.

Men på Kommunal håller man inte med. Linda Bååth, avdelningsordförande för Västra Svealand, tycker att november är alldeles för sent. Hon påpekar att facket har lyft sin kritik i samtal med kommunen. 

– I så fall får man ju se till att ordna i kalendern så att cheferna hinner ha lönesamtal, säger hon. 

Jag har ett barnbarn jag kan behöva vabba för, och då får man ju ersättning i den gamla lönen. Det får man ju inte tillbaka retroaktivt.

Ewa Britt, fritidsledare

Även i Göteborgs stad får anställda vänta fram till den 27 november i år. En som tycker att det är alldeles för sent är fritidsledaren Ewa Britt, som fick se sina lärarkollegor få sina nya löner redan i maj. 

– Jag tycker det är förfärligt och inte minst för de som ska vabba eller vara sjukskrivna. Jag har ett barnbarn jag kan behöva vabba för, och då får man ju ersättning i den gamla lönen. Det får man ju inte tillbaka retroaktivt, säger Ewa Britt. 

Kommunal: Bra att inte stressa

Men Silvana Vretoska, ordförande för Kommunals sektion äldreomsorg i Göteborg, tycker det är viktigt att låta löneförhandlingarna ta den tid som behövs. Bara inom äldreomsorgsförvaltningen jobbar det omkring 6 000 personer, som omfattas av Kommunals avtal. 

– Jag har fått många samtal från medlemmar kring detta och det är klart att det är en frustration när andra är klara och vi inte är det. Men jag tycker inte om när man stressar igenom en löneförhandling med arbetsgivaren. Det får lov att ta tid, säger Silvana Vretoska.

I Göteborgs stad är det bestämt att alla anställda ska få sina löner samtidigt, oavsett vilken förvaltning de tillhör. Därför spelar det ingen roll om en förvaltning är färdig före de andra med sina lönesamtal. 

Den 5 juni kommer Kommunal och Göteborgs stad att ha sin första sittning om lönerna.

Då kommer lönen i vissa kommuner och regioner


Helsingborgs kommun:
juni 

Haparanda kommun: juni

Nacka kommun: juli 

Region Västernorrland: september

Region Jönköping: september

Region Uppsala: oktober 

Malmö stad: oktober (gäller för de som jobbar inom förskola och skola) 

Region Norrbotten: oktober 

Lunds kommun: oktober

Avtal i kommuner, regioner och kommunala bolag

Löneökningen blir i genomsnitt 4,1 procent eller 1 125 kronor och förhandlas lokalt och fördelas individuellt. Ingen är alltså garanterad en viss löneökning.

Lägstalönerna i avtalet höjs från den 1 januari 2024 och blir 23 850 kronor för dem med yrkesförberedande gymnasieutbildning. För övriga, som fyllt 19 år, 21 570 kronor.

Ersättningar för sådant som ob och övertid med mera höjs retroaktivt från och med den 1 april i år med 4,1 procent.