Privata arbetsgivare vill inte betala tjänstepension efter 65
Fler måste jobba längre tycker både politiker och arbetsgivare. Men när pensionsåldern har höjts vill privata vårdföretag inte betala in tjänstepension för de som stannar efter 65.
Vårdbiträdet Carina Lundström är en av dem som drabbas ekonomiskt.
Carina Lundström jobbar i nattpatrullen för en privat hemtjänst på Södermalm i Stockholm. När hon i höstas fyllde 65 bestämde hon sig för att fortsätta jobba för att få lite mer i pension. Då upptäckte hon att hennes arbetsgivare, ett stort privat vårdbolag, hade slutat betala in tjänstepension för henne.
– Jag fick ett brev från Collectum som berättade det. Jag tänkte inte så mycket på det först, men sedan började jag fundera, var har min tjänstepension tagit vägen?
Den 1 januari i år höjdes pensionsåldern till 66, och fler höjningar väntas. Politiker och arbetsgivare har tryckt på att alla måste jobba längre, både för att pensionerna ska räcka och för att arbetskraften behövs.
Politikerna har också gjort det billigare för företagen med sänkta arbetsgivaravgifter för anställda som stannar efter pensionsåldern.
Kommunal kräver höjning
Anställda tjänar också ofta på att jobba längre genom att de hinner tjäna in mer till sin pension. Men när det gäller tjänstepensionen slutar arbetsgivarna betala in den vid 65 för alla privatanställda kommunalare.
Trots att pensionsåldern redan höjts till 66 och om tre år höjs den ett steg till och blir 67.
Tjänstepensionen har blivit en allt viktigare del av pensionen. För en genomsnittlig medlem i Kommunal utgör den en fjärdedel av pensionen.
Vi vill att våra medlemmar jobbar längre men då ska de ha betalt för det.
På Kommunal anser man att privatanställda ska ha samma villkor som anställda i kommuner och regioner, där tjänstepension i dag betalas in till 69.
– Det här är jätteviktigt. Vi vill att våra medlemmar jobbar längre men då ska de också ha betalt för det, säger Kommunals ombudsman Anne-Maria Carlsgård.
Tusenlapp i pension
Arbetsgivaren betalar varje månad in 4,5 procent av de anställdas lön till tjänstepension. Carina Lundström, som jobbar 80 procent och har en lön på drygt 21 000 kronor, har tidigare fått inbetalt drygt 11 000 kronor i tjänstepension varje år.
Pengar som hon nu blir utan. Eftersom hon tidigare under yrkeslivet jobbat för arbetsgivare utan kollektivavtal som inte betalat tjänstepension har hon inte tjänat in så mycket.
Just nu är prognosen att hon kommer få ut en tusenlapp i tjänstepension när hon slutar jobba.
– För mig är det extra viktigt att det blir några kronor till. Jag har ett slitigt jobb men jag måste fortsätta jobba för annars får jag jättedålig pension, säger Carina Lundström.
LO och Svenskt Näringsliv sitter just nu i förhandlingar om avtalsförsäkringarna, där tjänstepensionen ingår.
Även den kollektivavtalade sjukförsäkringen upphör i dag vid 65 för privatanställda arbetare, vilket gör att sjuka förlorar tusenlappar varje månad.
För kommunalare i kommuner och regioner är det redan klart att alla avtalsförsäkringar följer med pensionsåldern.
Kräver något i utbyte
LO:s krav är att de som hamnat i kläm ska få sin sjukersättning och tjänstepension retroaktivt. Men arbetsgivarna kommer kräva något i utbyte, säger Renée Andersson, utredare och försäkringsexpert på LO.
– Så var det förra gången när vi förhandlade ner åldersgränsen så att man tjänar in pension från 22 i stället för 25. Då fick vi avstå löneutrymme.
KA ha sökt Svenskt Näringsliv som tackat nej till att svara på frågor om åldersgränserna.
Vårdbiträdet Carina Lundström är besviken på att systemen inte hänger med när pensionsåldern höjs.
– Vi anses vara fullt arbetsföra, men våra försäkringar rycks bort, säger hon.
De får tjänstepension efter 65
- Anställda i kommuner, regioner och kommunala bolag får tjänstepension inbetald till 69.
Andra avtalsförsäkringar följer också med. - Privatanställda tjänstemän som är födda 1979 och senare (ITP1) får tjänstepension inbetald till 66. För äldre privatanställda tjänstemän ligger gränsen kvar på 65.
- Statligt anställda som är födda 1987 eller tidigare får tjänstepension inbetald till 69.
De födda 1988 och senare tjänar in tjänstepension till 68.
Källor: Pensionsmyndigheten, Unionen och Fackförbundet ST