Jag är anställd av Svenska kyrkan. Har varit säsongsanställd och haft ett föräldravikariat i 21 månader. Nu får jag inte förlängd säsong. När har jag rätt till fast anställning? Är det efter två år enligt nu gällande LAS? Kommer det i framtiden att bli efter ett och ett halvt år enligt det nya lagförslaget?

/ Kyrkovaktmästaren


SVAR: Nej. Grunden för en anställning är las, lagen om anställningsskydd, men det kan finnas andra regler i kollektivavtal. Las beskriver hur en arbetstagare får en fast anställning efter en viss tid. Antingen är du anställd som vikarie i två år eller så har du en allmän visstid i två års tid för att dagen efter de två åren omvandlas till en fast anställning. Du ska ha en anställning den dagen då omvandling till fast tjänst är tänkt att ske. 

Enligt las gäller inte ovanstående regel när du har en säsongs­anställning. 

I kollektivavtalet med Svenska kyrkan finns samma regler som i las plus en regel att om du har blandade tidsbegränsade anställningar såsom vikariat och allmän visstid så får du en fast anställning efter tre år. Däremot får tiden som säsongsanställd inte heller räknas ihop.Oavsett detta så glöm inte bort att du har företrädesrätt till åter­anställning, vilket du har efter ett års anställning.

Nya regler i las träder i kraft senare i år. För att få tillsvidareanställning krävs fortfarande två års anställning som vikarie. En ny tids­begränsad anställning införs, särskild visstid, där övergår
anställningen till tillsvidare efter ett års anställningstid. Vad det gäller säsongsanställning så ändras inte lagstiftningen.