Ett nytt snöoväder har dragit in över stora delar av landet. Sundsvall är inget undantag och för Emelie Rödeman innebär det en hel del arbete. Sedan fyra år tillbaka jobbar hon som snöröjare på Sundsvalls kommun.

Den senaste tiden har hon och hennes kollegor blivit en snackis i Sundsvall. Orsaken är att kommunen har gått ut på sociala medier och krävt att invånare slutar att trakassera deras medarbetare. Bland annat har folk kastat ägg, spadar och rusat efter maskinförare när de har suttit i sina fordon.

”Våra maskinförare är någons barn, sambo, mamma eller pappa och som vissa av dem blivit behandlade är inte okej någonstans. Vi är övertygade om att ingen annan skulle vilja bli behandlad och utsatt på det här viset när de utför sitt jobb” skriver kommunen på sin Facebooksida.

Folk jagar efter

Emelie Rödeman är van vid att människor svär eller skriker efter henne. 

– Man blir trött och ledsen. Jag försöker ignorera när folk beter sig så, men ibland är det svårt. Speciellt om de jagar efter en för då måste man ju stanna maskinen och prata, säger Emelie Rödeman, som även är skyddsombud på Kommunal lokalt. 

Ledsen anställd och blixtar bredvid.

Så hanterar du kritik mot jobbet

KA reder ut

Hon tycker att hatet och trakasserierna har blivit värre med åren. En förklaring skulle kunna vara att allt fler jobbar hemifrån, eller befinner sig oftare i hemmet, sedan pandemin.

– Oftast är de arga för att vi kommer och skottar när de redan har gjort det. Då måste de skotta en gång till efter oss. Men vi kan ju inte bestämma när det snöar och vi måste skotta när det har blivit ett antal centimeter, säger Emelie Rödeman.

”Varför ska vi behöva stå ut?”

Vissa arbetsdagar är svårare än andra att hålla humöret uppe, tillägger hon. 

– Om man har suttit i traktorn i flera timmar, och någon får för sig att skälla ut en, kan man behöva hålla i sig för att inte ge tillbaka med samma mynt. Jag har svårt att tro att folk skulle kasta ägg efter en om man jobbade på kontor, så varför ska vi behöva utstå det? undrar Emelie Rödeman.

På rasterna brukar kollegorna prata sinsemellan ifall något hotfullt har hänt. Det händer även att personalen varnar varandra för gator eller adresser där aggressiva personer bor. 

Men sedan kommunen gick ut – och krävde att folk skärper till sig – har situationen blivit bättre. Emelie Rödeman har vid flera tillfällen fått tummen upp av personer ute på gatan och i sociala medier hyllar flera deras arbete.

Så ska de arga göra

– Jag trodde först att folk skulle bli mer arga, men det blev tvärtom. Det känns jättebra, säger Emelie Rödeman.

Sonny Andersson är sektionschef på kommunens gatuavdelning. Han har ett tips till de som blir upprörda på snöröjarna och deras arbete:

– Ta kontakt med oss på kommunen. Det är vi som är ansvariga för snöplogningen. Ge er inte på personalen bara för att de utför sitt arbete, säger han.