KA har tidigare berättat att 50 anställda i förskolan varslats i Katrineholm. Bakgrunden är krympande barnkullar och varslet gäller tillsvidareanställda barnskötarbiträden, alltså de som saknar barnskötarutbildning. Många har dock lång erfarenhet av att jobba i förskolan.

Nu är kommunen klar med utredningarna om möjliga omplaceringar. De görs för att se om de som varslats kan erbjudas jobb i någon annan verksamhet. Men inte en enda av barnskötarbiträdena har fått en ny tjänst. 

– Man har inte hittat en matchning till någon. Det kom som en chock för våra medlemmar, säger Fredrika Ryngberg som är sektionsordförande i Katrineholm.

Kunde ha minskat barngrupperna

Tre av de varslade tackade nej till omställningsutredningen och för de övriga 47 fanns inga jobb i kommunen. Något Kommunal ställer sig frågande till. 

– Vi tycker man kunde ha passat på att minska barngrupperna och behållit några. Men arbetsgivaren säger att de redan har minskat grupperna, säger Fredrika Ryngberg.

Några av de varslade hade undersköterskeutbildning. Men något behov av att anställa fler undersköterskor nu finns inte, enligt kommunen. Kommunalarbetaren har sökt ansvariga chefer för förskolan i Katrineholm, utan resultat.

Plugga – och behåll din inkomst.

Förändringar av las

Plugga – med (nästan) full inkomst

KA reder ut

Undantag har gjorts för den personal som läser till förskollärare. Men de barnskötarbiträden som läser till barnskötare blir också uppsagda, trots protester från Kommunal. 

Hoppas att personal kan återanställas

Sista arbetsdagen för personalen som sagts upp är den 8 augusti. Fredrika Ryngberg säger att det är tungt just nu, men att hon ändå hoppas på att personal kommer att återanställas. Samtliga varslade har företrädesrätt till återanställning eller vikariat.

– Sist man gjorde sådana här varsel var 2012 och då blev de återanställda allihop. Men vi har inte fått den bilden nu av att barngrupperna kan fyllas på så snabbt. 

Även i Eskilstuna har kommunen meddelat att mellan 50 och 75 personal i förskolan kommer att varslas, främst barnskötare. Där är omplaceringsutredningarna inte färdiga så det finns inget besked om hur många som kommer att sägas upp.