Vad går du för utbildning?

– Jag går en lärlingsutbildning till barnskötare på CLL (Centrum för livslångt lärande) i Heby. Vi har lite kurser först och sedan är det praktik på en förskola fyra dagar i veckan, i 80 veckor.

Varför vill du bli barnskötare?

– Jag har alltid tyckt om barn. Jag tar hand om sju barn på fritiden. Fyra av dem är mina kusiner, för vi bor tillsammans med min moster. Och så hjälper jag en ensamstående mamma med hennes tre barn. Jag hade funderat på att bli barnskötare och för två år sedan jobbade jag på ett sommarläger och hade så roligt. Då bestämde jag mig för att läsa upp betygen.

Växte av sommarlägret

Berätta om sommarlägret? 

– Det heter Fun camp och är ett läger för barn med olika aktiviteter. Jag fick gör allt ifrån att hjälpa till med att leda barngrupperna, duka fram frukost och lunch och ha koll på barnen när de badade. Jag kände att jag växte mycket i mig själv den sommaren. 

Amanda Renfjord.
Amanda Renfjord.

Har du prövat några andra yrken? 

– Jag har varit vikarie på ett äldreboende och hoppat in extra på restaurang, men det var inte riktigt jag. Sedan testade jag att vikariera på en förskola och det var så roligt. Det bästa är att se när barnen lär sig något.

Vad ville du själv bli när du var barn?

– Ett tag ville jag bli brandman. Men när jag var runt 12, 13 år drogs jag mot småbarn. 

För stora barngrupper

De senaste åren har det varit mycket protester från personal i förskolan som tycker att barngrupperna är för stora och arbetsmiljön för tuff. Vad tänker du om det?

– Jag känner till det. Det är synd om barnen att det är för stora grupper och så ont om personal. 

Du bor i Tärnsjö som är känt för att ha mycket mygg. Har du något bra knep mot odjuren?

– Nej inte direkt. I sommar har det varit ganska lugnt. Men vissa somrar är det hopplöst. Jag och min familj skulle ut och fiska förra sommaren och då gick det inte gå ut ur bilen, det var ett stort moln av mygg. Man fick panik. De vuxna pratar ibland om det inte går att bo kvar, men barnen har ju sina vänner och går i skolan här så vi har stannat kvar.