Protester i Piteå mot fler semesterperioder i äldreomsorgen
I Piteå växer missnöjet bland de som jobbar i äldreomsorgen, sedan kommunen sagt att de vill införa fler semesterperioder. Undersköterskan Anna-Lena Berg är orolig att kollegor kommer säga upp sig.
– Man undrar ju vem som vill jobba i vården i framtiden, säger hon.
I Piteå pågår det en facklig kamp om semesterperioderna inom äldreomsorgen.
Kommunen vill införa fler än två semesterperioder till sommaren. En orsak är att det råder stor brist på vikarier under somrarna, men förslaget får tummen ner av Kommunal lokalt och flera medlemmar.
– Det känns som att man inför en försämring efter en annan, men när de börjar nagga på vår heliga sommarsemester blir man riktigt uppgiven, säger Anna-Lena Berg på äldreboendet Hortlaxgården.
Hon har jobbat som undersköterska i 25 år. Det största problemet med fler semesterperioder är att poängen med att vara ledig riskerar att försvinna, konstaterar Anna-Lena Berg.
– Semestern är ju till för att umgås med familjen eller nära och kära. Om man till exempel har ledigt den första perioden har vänner och familj inte hunnit gå på semester. Sedan är det många som har familj som jobbar inom industrin och har industrisemester, säger hon.
”Vem vill jobba i vården i framtiden?”
Exakt hur många semesterperioder kommunen vill införa är ännu oklart. Dock har det talats om tre perioder. Om förslaget blir verklighet kommer det att omfatta ungefär 1 300 anställda.
Anna-Lena Berg har flera kollegor som sagt att de kommer säga upp sig ifall det sker.
– När man tänker på framtiden undrar man vem som ska vilja jobba inom vården, och med de äldre, när man får så dåliga arbetsvillkor och inte kan påverka sitt eget arbete, säger Anna-Lena Berg.
Carola Berggren är sektionsordförande för Kommunal i Piteå. Hon är kritisk till kommunens förslag och är även orolig över att sjukfrånvaron ska öka. Orsaken är att personalen riskerar att må dåligt.
I Piteå har vårdanställda haft två semesterperioder sedan 1990-talet. Innan dess var det tre semesterperioder som gällde, något som Carola Berggren tycker är talande för situationen.
– Det känns som att vi går bakåt i tiden i stället för framåt. De som är födda omkring 60-talet säger att om det blir så igen är de redo att säga upp sig, konstaterar hon.
Lämnat in protestlista
Kommunal har samlat in närmare 700 namnunderskrifter i protest. I början av det nya året lämnade man in insamlingen till kommunen. Det har även gjorts en risk-och konsekvensanalys.
KA har sökt Eva Börjesson Öman, socialchef i Piteå kommun. Till Piteå-Tidningen säger hon att om man införde tre semesterperioder skulle behovet av vikarier minska från 650 till ungefär 430 personer.
”Jag tänker att vi ska lösa frågan i samverkan med facket och jag tror att båda parter är angelägna om att hitta en lösning”, säger hon i lokaltidningen.