Under de senaste åtta åren har sex personer dött på arbetstid, fyra av dem har mördats visar Kommunalarbetarens granskning. Den senaste av dem är den unga kvinna i Enköping som under torsdagen mördats på LSS-boendet där hon arbetat av en man som bor där

– Jag trodde inte att det var så många. Det är fruktansvärt att personal ska behöva gå till jobbet och aldrig mer komma hem, säger Hedvik Madsen, Kommunals regionala skyddsombud i Enköping Håbo, som nu menar att man måste ta tag i problemen inom branschen på allvar.

Blommor vid grinden till vårdboendet i Enköping där en ung kvinna i personalen dödades på torsdagen.

LSS-mordet i Enköping

”Våldet inom LSS har ökat”

Arbetsmiljö

Anmälningar om hot och våld ökar

Under åren 2012 till 2017 ökade anmälningarna om hot och våld inom LSS med 57 procent. Sammanlagt fick Arbetsmiljöverket in över 400 anmälningar 2017.

  • 2014: Den 16 augusti höggs en 55 år gammal boendestödjare ihjäl med kniv av en boende.
  • 2016: Den 25 januari mördades en 22-årig behandlingsassistent av ett barn boende på hemmet där personen arbetade.
  • 2020: Den 4 september höggs en 32-årig personlig assistent ihjäl med kniv av anhörig till en person han arbetade hemma hos. 
  • 2022: Den 17 november en ung kvinna i Enköping mördas av en boende på sitt arbete. Hur är ännu inte känt.
  • Ytterligare två anställda inom vård och omsorg har dött under arbetstid. Båda i bilolyckor.
    Källa: Arbetsmiljöverket

Tre av de mördade har arbetat inom verksamheter som styrs av LSS – Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade. Ännu vet inte Hedvik Madsen vad mannen i Enköping hade för diagnos, men under sina år inom LSS har hon sett att allt fler av de som skrivs in har både funktionsnedsättning och psykiska diagnoser.

– De här människorna som har dubbeldiagnoser och är utåtagerande, de behöver rätt vård. Kompetensen att vårda psykiatriska diagnoser finns oftast inte på LSS-boenden eller i daglig verksamhet. Det blir inget värdigt liv att bli vårdade av folk som inte förstår. 

Tragiskt för familjerna

Resultatet av fel vård kan dessutom bli farligt för personalen och leda till våldsamma situationer.

– Jag har själv arbetat inom LSS och förstod inte vad jag vant mig vid förrän jag slutade.

Att det i de här fyra fallen gått så långt som till mord menar hon är tragiskt både för de mördades familjer och mördarnas. 

– Det måste hända något nu. Det kan inte vara så att vi ska acceptera att bli slagna på jobbet varje dag. Eller att aldrig komma hem igen.