I september 2017 togs en man in för vård på den psykiatriska mottagningen på Universitetssjukhuset i Örebro. Mannen hade tagit droger och inne på mottagningen var han orolig över att någon skulle skada och döda honom.

Han försökte fly och fick då tag i ett järnrör som han hotade en skötare med. När larmet gick kom en annan skötare för att hjälpa till. Han blev då slagen i huvudet, skriver Nerikes Allehanda.

Patienten ska sedan ha tryckt järnröret mot skötarens hals. Skötaren har efter misshandeln fått bestående skador.

Patienten slog också ytterligare en skötare med järnröret.

Händelsen polisanmäldes och patienten åtalades för försök till dråp, grov misshandel, skadegörelse och hot mot tjänsteman. I tingsrätten berättade patienten att det kändes som en krigszon i huvudet. Tingsrätten slår fast att mannen har misshandlat skötarna, men friar honom och menar att han haft rätt att freda sig utifrån den inbillade situationen.