– Jag tycker det är jättebra att arbetsgivaren fixar det efter alla dessa år. Det blir jättebra för våra medlemmar, säger Kommunals ordförande i Karlshamn, Charlotta Svensson.

Kommunen har under flera år arbetat med att ”överanställa” för att kunna minska ner på timavlönade och uppfylla avtalet om heltid som norm. De delade turerna har hängt kvar, särskilt på de mindre enheterna i kommunen, säger socialchefen Torill Skaar Magnusson.

– Den sista delade turen på boende ska försvinna senast i december. Sen har vi en hemtjänstgrupp där det kanske dröjer till januari. Där behöver man anställa fler, säger hon.

Hur många nya tjänster räcker de tre miljonerna till?

– Det kan jag inte säga på rak arm. Tre miljoner brukar räcka till ungefär fem hela tjänster.

Kritik mot kortade nattpass

Även om Kommunal välkomnar beskedet om delade turer kvarstår kritiken mot att nattpassen, som i många anda kommuner, i våras kortades ner till nio timmar. Vilket ger fler nattpass totalt.

–  Vi ser nu att det inte varit så gynnsamt för våra medlemmar. De får inte så mycket återhämtning som de behöver, säger Kommunals Charlotta Svensson.

Socialchefen förvarar förändringen.

– Det blir ingen förändring för det har bäring på hur vi ska jobba med heltiderna och få dygnets timmar så bra fördelade som möjligt.

Är det inte ett bekymmer att det blir sämre återhämtning för nattpersonalen?

– Vi följer ju lagar och regler. Vi vet att det finns ett motstånd men vi får ytterligare en timme att fördela för dagpersonalen. Det finns många hänsyn att ta, säger Torill Skaar Magnusson.