Att vara ny på jobbet är ett begränsat tillstånd. Det går över, ibland tar det längre och ibland kortare tid. Men under den tid du fortfarande är ny så gäller lite andra regler än annars. Det menar Christer Eldh, forskare och doktor på institutionen för service management vid Lunds universitet, som har studerat sociala koder på arbetsplatser. KA har tagit hjälp av honom för att hjälpa dig att överleva i de sociala kodernas djungel.

Vad är sociala koder egentligen?

SVAR: Det är uppföranden och riktlinjer som ofta är tyst och outtalad kunskap. Det skiljer sig från formella regler eller arbetsgivarens instruktioner för arbetsplatsen. Ibland är det omöjligt att förklara vilka de sociala koderna är på en arbetsplats.

Hur länge kan jag skylla på att jag är ny på jobbet?

SVAR: Som nyanställd är man liksom mitt emellan. Det kallas ett liminalt tillstånd, då det är okej att bryta mot det normala och göra saker som vi inte skulle acceptera annars. Då får man till exempel ställa frågor som man inte kan ställa om man jobbat ett tag, för då skulle man betraktas som korkad. Till exempel om jag är nyanställd så kan det kanske vara okej att fråga var förrådet finns. Men inte om jag jobbat i 20 år. Men exakt hur länge man är ny på jobbet går inte att säga, det beror på situationen och arbetsplatsen.

Är det okej att ställa många frågor?

SVAR: Som ny ska man passa på att fråga mycket. Om en person som är nyanställd eller praktikant inte frågar så kan både arbetskamrater och chefer tro att hen vet hur man gör. Eller så verkar man ointresserad. Det kan vara jättepinsamt först, men bara man lär sig av svaren så får man ställa vilka frågor som helst.

Får jag ta upp vilka ämnen som helst på lunchrasten?

SVAR: På väl fungerande arbetsplatser är det ofta ganska reglerat om vad man pratar med sina jobbarkompisar om. Man undviker politik, religion eller allt för privata samtalsämnen och håller sig till ganska ytliga värderingsfrågor. Starka politiska åsikter eller negativa könsuppfattningar är exempel på ämnen som är bra att undvika.

När det sägs att klimatet är rått men hjärtligt blir jag skeptisk. Det kan vara hjärtligt för några, men för en stor och tyst grupp är det bara rått.

Och – på tal om rasten – får jag sätta mig var jag vill?

SVAR: Det är en överlevnadssak som man måste fråga om på introduktionen: Hur sitter vi när det är paus? Har vi fasta platser eller kan man slå sig ner var som helst? Även om det är tyst kunskap så är det viktigt att den som introducerar en ny arbetskamrat talar om vad som gäller. Sedan har man naturligtvis juridisk rätt att sitta var som helst, det går inte att ringa polisen och klaga.

Jag blir alltid hungrig innan det är lunch – måste jag vänta till alla andra tar rast?

SVAR: Raster och pauser är ofta en källa till irritation. Att någon smiter iväg och lämnar de andra i sticket. Som rökare, men det är inte lika vanligt i dag. Det handlar om rättvisa, att du inte kan kräva att andra ska jobba åt dig. Och luncherna ska hållas. Om man behöver mat tidigare så får man ta en smörgås till kaffet, man kan inte kräva att få lunch vid en annan tid än de andra.

Jag har svårt att vakna på morgonen – hur viktigt är det att komma i tid?

SVAR: På arbetsplatser med flextid är det ju oftast styrt mellan vilka tider som man kan komma på morgonen, med en stämpelklocka eller annat system för tidredovisning. Då är det superviktigt att hålla det som anges. Om man har fasta arbetstider så är det ännu viktigare – folk blir ofta vansinniga på den som kommer för sent. Sedan kan vi ha olika tidsuppfattning, på en del ställen är det okej att komma fem minuter för sent, men på andra är det inte det.

Det blev lite sent i går – är det okej att vara bakis på jobbet?

SVAR: På en del arbetsplatser är det faktiskt värre att komma för sent än att vara bakfull. Man kan kanske säga att man är lite trött, man sköter sitt jobb men överpresterar inte. Däremot är det aldrig okej att stanna hemma för att man är bakis. Den som gör det har sannolikt en knepig relation till alkohol, och då blir arbetskamraterna och chefen oroade. Det är sällan de blir arga i ett sådant läge. Det kan däremot hända om någon blivit packad på en personalfest och betett sig olämpligt.

Jag är lite förkyld, men då kan man väl jobba?

SVAR: Här blir det intressant att se hur pandemin har påverkat våra normer och koder. Tidigare fanns det ett uttryck som var ”man kan inte stanna hemma för att man fått en fis på tvären”. Att man störde sig på arbetskamrater som man tyckte letade skäl att inte gå till jobbet. Men nu, efter pandemin, undrar jag om det blir ett nytt förhållningssätt. Att man inte är hjälte när man går till jobbet när man är sjuk.

Min chef säger att jag inte får ha shorts på mig – kan hen bestämma det?

SVAR: Jag har inte stött på att det blivit allvarliga konflikter kring klädkoder. Men man har inte shorts på jobbet, det är inte acceptabelt på de flesta arbetsplatser. Om du ändå tar på dig dina shorts så blir du omöjlig om du är ny på jobbet. Om du har jobbat ett par år så kanske du kan testa. Men på en del arbetsplatser får man inte ha shorts av säkerhetsskäl, och då måste man följa Arbetsmiljöverkets regler.

Tatueringar och piercingar då?

SVAR: Där har våra värderingar och vanor kommit ikapp modet, det är inte så stor sak i dag. I en del serviceyrken kan man fundera över om man ska ha väldigt stora tatueringar i ansiktet till exempel, eller piercingar i läppar och ögonbryn. Där tänker nog många att de försöker dölja det som sticker ut mest. Och i vissa yrken får man inte ha ringar eller andra smycken av hygienskäl.

Okej, nu vet jag mer om sociala koder. Men måste jag följa dem?

SVAR: Det finns inte något tvång att följa dem. Men det är viktigt att försöka följa de normer som finns på arbetsplatsen – så länge de inte bryter mot någon lagstiftning eller mot arbetsgivarens instruktioner. I så fall måste man ha modet att säga ifrån. Men annars, när det gäller sådant som ifall man kan ha sin piercing eller liknande, så tycker jag att man ska göra det som blir mest bekvämt – även om det är att ta av den. Det låter urtråkigt, men det är mitt råd!