Kökspersonal i kritikstorm efter nyttigare skolmat – nu införs mer helfabrikat
När skolköken i Lycksele kommun testade att laga mer näringsrik och närodlad mat till eleverna möttes de av ilska, förolämpningar och något som beskrivs som ett drev. Nu stoppas den nya matsedeln för medarbetarnas skull.
Under hösten har flera skolkök i Lycksele kommun testat en ny skolmatsedel. Den nya menyn gick ut på att dra ner på hel- och halvfabrikat – och istället erbjuda rätter som är närodlade, näringsrika och klimatvänliga.
Till exempel har köken serverat älgköttbullar, blåmusslor och linsgryta med kokosmjölk. Men nu har matsedeln stoppats, rapporterar tidningen Folkbladet.
Orsaken? Kritiken har haglat från framför allt vårdnadshavare och föräldrar som menar att måltiderna är oaptitliga och innehåller för lite kött.
– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Mikael Ekbäck, ekonomibiträde och skyddsombud på Kommunal i Lycksele.
Personalen mer stressad
Han har jobbat i skolkök i 14 år och är chockad över reaktionerna. Mikael Ekbäck berättar att vårdnadshavare har kommit fram till kökspersonalen och frågat varför de serverar ”skitmat” och ”grismat”.
– Det känns otroligt nedvärderande och det har blåst upp alldeles för mycket. Det har även lett till mer stress, men vi försöker göra vårt bästa ändå, säger Mikael Ekbäck.
Om jag har ett gäng som gör 2 500 portioner, och de hela tiden får höra att falafel är äckligt, tror du att det finns någon arbetsglädje kvar då?
Nu har kostchefen, Klaus Dudenhöfer, fått nog av kritikstormen. Genom att stoppa den nya matsedeln, och återgå till den gamla som innehåller mer hel- och halvfabrikat, hoppas han att ilskan mot personalen ska minska.
– Om jag har ett gäng som gör 2 500 portioner, och de hela tiden får höra att falafel är äckligt, tror du att det finns någon arbetsglädje kvar då?, undrar Klaus Dudenhöfer.
Elever försvarar lunchen
Enligt honom har satsningen på mer näringsrik och hållbar skolmat fått tummen upp av både chefer på kommunen och lokala politiker. Men trots det riktas frustrationen mot personalen ute på golvet. Det har även hänt att anhöriga till köksmedarbetarna har blivit stoppade ute i samhället och fått utstå hat och ilska.
– Vi har satsat pengar på att motverka framtida hälsoproblem och miljöproblem, men har blivit bemötta av en häxjakt, säger Klaus Dudenhöfer.
Ekonomibiträdet Mikael Ekbäck undrar om kommunen gick för fort fram när de ändrade skolmatsedeln. Men samtidigt börjar allt fler försvara maten. I till exempel en insändare i lokaltidningen skriver flera elever i årskurs sex att maten är godare än någonsin tidigare.
– Förut gnälldes det över att maten inte var så hälsosam, men nu när man gör något positivt visar det sig att det är svårt att bryta gamla traditioner, säger Mikael Ekbäck.