Chef inom vård och omsorg anmäld för trakasserier – förde sexlista
En vård- och omsorgschef i Ronneby kommun förde en sexlista över vilka medarbetare som hade haft sex med varandra, rapporterar SVT Blekinge. Dessutom har flera kommunalare anmält mannen för bland annat sexuella trakasserier.
– De mår inte alls bra, säger Katarina Ovesson, sektionsföreträdare.
När en chef inom vård- och omsorgsförvaltningen i Ronneby kommun ville få bättre koll på personalen använde han sig av en ovanlig metod.
Han gjorde en lista med information om vilka medarbetare som har haft sex med varandra, något som SVT Blekinge var först att rapportera om.
– Vi skrev namn på män i hans kollegieblock och vilka tjejer de hade varit med, säger en anställd som hjälpte till att uppdatera sexlistan, till SVT Blekinge.
I sexlistan stod det när, var och hur många gånger kollegorna hade haft sex med varandra. De drabbade jobbar inom vård och omsorg i kommunen och en anställd berättar för SVT Blekinge att den utpekade chefen har tvingat henne att gå hem till en brukare – som konstant tafsar på henne.
Kommunalare som är drabbade
På Kommunals sektion i Ronneby berättar man att härvan inte slutar här. Åtta kommunalare, som har jobbat under mannen, har anmält honom för bland annat sexuella trakasserier och hot.
– De ringde samma dag som de skulle göra sina anmälningar, så vi har varit med dem hela vägen, säger Katarina Oveson, sektionsföreträdare på Kommunal i Ronneby.
Facket har haft enskilda möten med de drabbade och även bjudit in till medlemsmöten. Just nu pågår en extern utredning.
Kommunal ville att chefen skulle bli avstängd medan utredningen pågår, men arbetsgivaren har i stället valt att omplacera mannen. Enligt kommunen beror det på att man bedömer att mannen inte utgör ett hot mot någon.
– Vi valde tillfällig omplacering istället för avstängning för personen kan arbeta med andra arbetsuppgifter under tiden, säger Maria Appelskog, förvaltningschef i Ronneby kommun, till SVT Blekinge.
Försenad utredning
De drabbade skickade in sina anmälningar strax före midsommar i år. Till en början skulle utredningen vara färdig på fyra veckor, men den har dragit ut på tiden.
Nu väntas utredningen vara färdig i slutet av oktober i år. Enligt Katarina Oveson på Kommunal är medlemmarna kritiska till det.
– De mår inte alls bra. De tycker att det har tagit för lång tid, konstaterar hon och tillägger:
– Det är oroligt på hela arbetsplatsen. Kommer vederbörande tillbaka? Hur ska det bli? Den där otryggheten är det många som känner.
Fotnot: Bilden från Ronneby är licensierad under CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.