– Det som jag tycker är viktigast är att man fattar att vi behöver mer personal. Det möjliggör bättre scheman. För det kostar ju. Det ser jag som den viktigaste frågan, att det kommer pengar till att anställa, säger Kommunals ordförande i Hylte, Camilla Gustavsson.

Camilla Gustavsson, Kommunal.
Camilla Gustavsson, Kommunal.

Socialdemokraterna och Kommunal har gemensamt tagit fram ett förslag där drygt 11 miljoner kronor ska skjutas till under nästa mandatperiod för att kunna anställa fler. Bland annat vill man göra som i närliggande Laholm och införa särskilda helgtjänster.

– Vi får se var vi landar där. Det blir en förhandling mellan Hylte kommun och Kommunal, säger Kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S).

Flera partier positiva

Hylte införde 2019 som många andra kommuner hälsoscheman inom äldreomsorgen i samband med att heltid som norm skulle starta. Delade turer skrotades och nya scheman sjösattes med fler men kortare pass för dem som jobbar deltid. Och varannan helg infördes i stället för var tredje helg. Många protesterade och en utvärdering tillsattes som blev klar i våras och visade på mycket missnöje.

– Det har varit dåligt för kommunalarna. Vi har följt det här men inte förrän nu har det blivit en politisk fråga, säger Ronny Löfquist.

Hybriden är att vi löser problemen på tre olika sätt: pengar, helgtjänster och frivillig möjlighet till delade turer.

Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande

Oavsett hur det går i valet ser det ut som att de kritiserade schemana försvinner. Ett beslut är taget i kommunens personalutskott om en sådan inriktning. Efter att S och Kommunal presenterade sitt förslag har både Sverigedemokraterna och Moderaterna, som är i opposition, sagt att förslaget är bra. S styr i dag tillsammans med Liberalerna, Vänsterpartiet och det lokala partiet Kommunens väl.

Hybridscheman

Målet är att nya scheman och eventuella särskilda helgtjänster ska införas efter årsskiftet. Den nya modellen har redan fått ett namn: hybridscheman.

– Hybriden är att vi löser problemen på tre olika sätt: pengar, helgtjänster och frivillig möjlighet till delade turer, säger Löfquist.

Hur kommer man som anställd märka att det har skett en schemaförändring?

– Att vi ska tillbaka till att man jobbar var tredje helg igen, och att det blir mer återhämtning mellan passen.

Frågor och svar om hälsoscheman.

Hälsoscheman

Missnöjd med schemat? Här är dina rättigheter

Arbetstider

Kommunals Camilla Gustavsson påpekar att delade turer inte är något Kommunal tycker är bra och att det i så fall ska bli en sista utväg, om det inte går att lösa på annat sätt. Hon lyfter också fram en annan sak.

– Det som blir den stora förändringen är delaktigheten, att den blir bättre. Det är en process som kommer att ske om hur nya scheman ska se ut. Om vi nu ska få till mer delaktighet så måste det få verka lite.