Motståndsrörelse och nynazism i 60-talets England

”Fiendeland” SVT

Tv-serie: ”Fiendeland” (SVT-play, säsong 1: fyra avsnitt)

Unga judiska Vivien drar från Manchester och ett planerat arrangemangsäktenskap. Hon söker sig till London där hon vet att gamla pojkvännen Jack håller till. När hon väl hittar honom är det i ett lika oväntat som obehagligt sammanhang: hon ser honom demonstrera för en nynazistisk fasciströrelse.

Det visar sig att Jack är del av en motståndsrörelse och att han infiltrerat nynazisterna för att få information om deras kommande planer och attentat. Det dröjer inte länge innan Vivien själv är en del av motståndsrörelsen. Med blonderat hår och nytt namn tar hon steget in i fasciströrelsens högborg.

”Fiendeland” SVT

Serien bygger på en roman som är ”inspirerad av verkliga händelser”. Den är spännande och lyfts inte minst av tidsandan (och de dokumentära filmer från 60-talets London som finns inklippta i serien). Plus också för endast fyra avsnitt på knappa timmen vardera.


En deckarklassiker till sommaren

Agatha Christie Mordet i prästgården Bookmark

Bok: ”Mordet i prästgården” av Agatha Christie (Bookmark)

Det här är den bok där Miss Marple introduceras i Agatha Christies universum, därefter är hon huvudperson i otaliga av Christies detektivromaner och noveller. 

Miss Marple är en äldre kvinna som lever i en liten engelsk by, hon gillar trädgårdsarbete, stickning och skvaller. Därtill är hon en mästare på att lösa mysterier och mordgåtor. 

I den här klassiska pusseldeckaren från 1930 får man allt från klipska iakttagelser till ritningar över rum så att man förstår hur piedestaler, öppna spisar och skrivbord är placerade. Härlig verklighetsflykt!


Sista avsnitten släppta

Stranger things säsong 4 Netflix

Tv-serie: Stranger things säsong 4 (Netflix)

I slutet av april var väntan äntligen över – då släpptes säsong fyra av den hyllade amerikanska science fiction-serien ”Stranger things”. I alla fall del ett av den nya säsongen. 
Förväntan var stor, då historien om de unga nördarna i en småstad på 1980-talet inte bara bjudit på spännande monster från en annan dimension. Kärnan i berättelsen är vänskapen i kompisgänget, med en bra dialog och mycket humor. Den härliga 80-talsnostalgin får man på köpet.

I den nya säsongen har familjen Byers flyttat till Kalifornien och adopterat El (Millie Bobby Brown), efter att polischef Jim Hopper (David Harbour) förmodat dödats av explosionen i slutet av säsong tre.  El har förlorat sina superkrafter och mobbas av skolans tuffa tjejer. Kvar i Hawkins är resterna av ett sargat kompisgäng. Lucas har svikit för att få hänga med de coola sportkillarna och Max är traumatiserad av Billys död. Favoritkaraktären Steve (Joe Keery) och nya bästisen Robin hyr ut videofilmer och deppar tillsammans över misslyckanden på dejtingfronten.

När tonåringar en efter en brutalt mördas står det snart klart att förbannelsen över Hawkins inte är över. Kompisgänget samlas igen för att bekämpa ondskan. De betydligt mer skräckfilms-inspirerade morden är till en början en besvikelse. Måste alltid serieskapare gå ett steg för långt när de ska klämma fram en sista säsong? Kopplingen mellan den nya demonen Vecna och slem-monstret från säsong tre känns till en början inte trovärdig. Men det tar sig sakta men säkert, inte minst tack vare en viss polis som dyker upp i ryskt fängelse. De sista avsnitten släpps den 1 juli.