Kommunal och arbetsgivarna i Svenska kyrkan förhandlar som bäst om ett nytt löne- och omställningsavtal. Förhandlingarna berör 5 200 medlemmar och i förra veckan varslade Kommunal om konflikt.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, SKAO, kommenterade varslet på sin hemsida och skrev bland annat:

”Det går alltså bra att flytta om scheman och försöka lösa verksamheten med de medarbetare som finns tillgängliga.”

”Mäkta upprörd”

Arbetsgivarna menade alltså att arbetsuppgifter som omfattades av konfliktvarslet ändå skulle kunna utföras, exempelvis av förtroendevalda inom kyrkan. Det här strider mot fackets linje som kallar detta för ett brott mot varslet och en kränkning av fackföreningsrörelsen.

Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård skrev på sitt Instagramkonto:

”Det gör mig mäkta upprörd att en av Sveriges äldsta arbetsgivare, dessutom politiskt styrd, agerar på det här sättet.”

Ändrade skrivningarna

Efter kritiken ströks flera av meningarna. Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog säger:

– Vi noterade det de skrev på sin hemsida. Vi ser väldigt allvarligt på deras agerande. Efter det hade vi överläggningar med arbetsgivarna och vi har noterat att de nu har ändrat på sin hemsida. 

– Vi hade olika uppfattning och det försöker vi reda ut, säger Cecilia Herm, förhandlingschef på SKAO. Det här var en text som vi såg kunde missuppfattas och frågan är utredd från vår sida. Vi hade en bra dialog med Kommunal. Det är också så att Svenska kyrkan aldrig har varit i en konflikt förut. Då behöver vi prata med varandra, dialogen är viktig.

I ett nytt inlägg på sitt Instagramkonto skriver Malin Ragnegård att det är bra att kyrkan nu tagit bort skrivningarna och att det visar på välvilja. Även Johan Ingelskog menar att fokus nu i stället ligger på förhandlingarna.

– Nu är det fullt fokus på att få till ett bra avtal för medlemmarna.

Förhandlingarna återupptas efter påskhelgen.