Kan jag få ersättning från ett försäkringsbolag fast det är en bilolycka på arbetstid?

SVAR: Ja, av försäkringsbolaget som har försäkrat bilen du körde eller blev påkörd av. Det är från bilens trafikförsäkring du får pengar.

Kan jag få ersättning för en personskada från jobbets trafikförsäkring?

SVAR: Ja, du kan få ersättning från bilens trafikförsäkring om du skadats, men också om du blir sjukskriven och inte får full lön eller måste betala för läkarbesök och annat. Du kan också får ersättning för förstörda saker (se nedan).

Är det alltid trafikförsäkringen för bilen jag kör vid olyckan som ger ersättning?

SVAR: Nej, om en annan bil orsakar olyckan så är det den bilens försäkring som betalar.

Kan jag få ersättning från jobbets trafikförsäkring om mina saker förstörts?

SVAR: Ja, du kan få ersättning för egna kläder och saker som förstörs i en bilolycka på jobbet – som en krossad mobil eller trasig jacka. Men för vad beror på hur olyckan gick till.

Om försäkringen för bilen du kör ska betala får du bara ersättning för det du bär på kroppen. Inte för det du har bredvid dig på sätet eller i en väska på golvet. Om trafikförsäkringen för en annan bil betalar, då får du ersättning för allt det du har i bilen.

Ska jag anmäla bilolyckan till AFA försäkring (se faktaruta) också?

SVAR: Nej, inte i första hand. De har ansvar för kollektivavtalade försäkringar som skyddar dig på arbetstid, men eftersom alla bilar är försäkrade i trafikförsäkringen är det i första hand därifrån du ska få ersättning. Du kan begära att få din sak prövad hos AFA, men du kan inte få ersättning för kostnader från både ett annat försäkringsbolag och dem.

Kan jag anmäla själv till jobbets försäkringsbolag?

SVAR: Ja, om det är du som har kört. Försäkringsbolaget behöver ändå prata med dig om hur olyckan gick till och dina skador. Men det vanliga är att den som tecknat försäkringen anmäler – försäkringsbolaget kommer att kontakta arbetsplatsen oavsett. Vänd dig till ditt skyddsombud eller din chef för att få veta hur ni gör på din arbetsplats.

Ska jag berätta att jag krockat med jobbets bil?

SVAR: Ja, det är bra att göra det. Det är viktigt att arbetsgivaren får veta att det är en skada på bilen för att överhuvudtaget få ersättning för bilens skador. Om du ska få ut ersättning från arbetsplatsens försäkringsbolag så måste du göra det.

Är det vanligt att få ut ersättning från trafikförsäkringen?

SVAR: Ja, det är det. Så här säger Kjell Jonsson, verksamhetsspecialist för motorskador på Folksam: Alla som skadat sig i en trafikolycka får ersättning för sjukvårdskostnader som uppkommer på grund av skadan. Det är ovanligt att bli nekad.

(Artikeln fortsätter nedan)

Vilka försäkringar gäller i arbetsbilen

Trafikförsäkring 

  • Det är lag på att alla bilar ska ha det (trafikskadelagen 1975;1410).
  • Den som äger bilen och står som registrerad ägare måste ha den försäkrad.
  • Försäkringen följer bilen och täcker skador på den som kör (behöver inte vara den som äger), passagerare eller andra, exempelvis en fotgängare, som skadas av bilen.

AFA försäkring

  • Kollektivavtalad försäkring som skyddar dig under arbetstid och ger ersättning för skador knutna till arbetet.

Egna försäkringar – som olycksfallsförsäkring

  • Om du har en egen olycksfallsförsäkring så kan du få ersättning från den i vissa fall för invaliditet.

Går det att få ersättning både från jobbets trafikförsäkring och från min egen olycksfallsförsäkring?

SVAR: Ja, men det är inte säkert. Om du skadar dig svårt kan du få ersättning för invaliditet, som om du blir blind på ett öga, från din olycksfallsförsäkring. Ring försäkringsbolaget och fråga vilka villkor den har. Däremot kan du inte få dubbel ersättning för sådant som läkarkostnader, utebliven lön eller förstörda saker.llsförsäkring. Det beror på vilka villkor den har. Ring försäkringsbolaget och fråga.

Kan jag få ersättning från Kommunals medlemsförsäkring?

SVAR: Nej, inte den som ingår i medlemskapet. I den ingår olycksfallsförsäkring för fritiden, men inte för arbetstid. Om du själv lagt till ytterligare olycksfallsförsäkring kan olyckor på arbetstid ingå i vissa fall. Kontakta försäkringsbolaget och fråga om den gör det.

Har alla bilar en trafikförsäkring?

SVAR: Ja, det är lag på att alla bilar i Sverige måste ha det (trafikskadelagen 1975;1410). Den som äger bilen och står som registrerad ägare måste ha den försäkrad. Försäkringen följer bilen och täcker skador på den som kör (behöver inte vara den som äger), passagerare och om någon annan blir skadad av bilen.

Kan jag få ersättning från jobbets trafikförsäkring om olyckan hände på väg till jobbet eller hem från jobbet?

SVAR: Nej, om du kör bil är det trafikförsäkringen för bilen du körde till arbetet som ska betala dina skador. Däremot täcker olycksfallsförsäkringen i din medlemsförsäkring via Kommunal olyckor till och från jobbet.

Källa: Folksam, Kommunal, Transportstyrelsen