För ett år sedan skrev Kommunalarbetaren om fackets nya strategi för hållbara arbetstider. Protesterna hade vuxit mot så kallade hälsoscheman.

– Vi har länge tyckt att det inte tas hänsyn till arbetsmiljöfrågorna och återhämtningen när man förlägger arbetstiden framför allt inom vård och omsorg. Nu gör vi ett riktigt krafttag, sade Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog då.

Arbetstider (genrebild).

Hälsoscheman

Kommunal kan testa ny strategi

Arbetstider

Förbundet satte bland annat upp checklistor som fackets lokala sektioner skulle kunna använda sig av gentemot arbetsgivaren. 

”Ändå ingen seger”

Och i Söderköping gick kammarrätten alltså delvis på fackets linje i en dom nu i höstas. Kommunen dömdes att betala 700 000 kronor i vite för hur beslutet om nya ”hälsosamma” schemana infördes. Men schemana är kvar och Åsa Blid, arbetsplatsombud och undersköterska i nattpatrullen, jublar inte:

– Det är ju en seger, men ändå inte när det blev så här. Vi har fortfarande våra dåliga scheman. Kommunen hade tydligen pengarna, men de har inte gjort något åt våra arbetstider.

Vi är slutkörda och trötta på arbetsgivaren.

Åsa Blid, Kommunal i Söderköping

Segern gällde bara hur själva beslutet hade fattats. Åsa Blid berättar att flera undersköterskor på natten har slutat eftersom man inte har fått tillbaka 10-timmarspassen utan fortfarande har kortare pass med mindre tid för återhämtning emellan.

– Vi är slutkörda och trötta på arbetsgivaren.

Helt nej i Höganäs

40 mil söderut, i nordvästra Skåne, är Kommunal också besvikna. Där gick facket i Höganäs till Arbetsmiljöverket för att få bättre scheman inom äldreomsorgen. Kommunal begärde i en så kallad 6:6a-anmälan bland annat att arbetsgivaren skulle göra riskbedömningar av varje schemarad i samband med att nya scheman infördes 1 november. Facket var också kritiskt till att tiden mellan det att arbetsgivaren informerade om de nya schemana till att de faktiskt infördes var alldeles för kort, bara 14 dagar. 

Men anmälan avslogs av Arbetsmiljöverket.

– Vi håller på att titta väldigt noga på svaret från Arbetsmiljöverket, säger Jo-Ann Nilsson, huvudskyddsombud och nyvald sektionsordförande för Kommunal Höganäs.

Får stöd centralt

Hon berättar att man fått stöd från såväl den regionala avdelningen Kommunal Skåne som förbundet centralt i sitt arbete med schemana.

– Vi tittar på om vi ska överklaga beslutet eller om vi ska pröva arbetsmiljölagen utifrån ett annat perspektiv. Våra medlemmar har fortfarande dålig arbetsmiljö och det accepterar inte vi.

Jo-Ann Nilsson.
Jo-Ann Nilsson.

Hur man går vidare är nu inte bara en lokal fråga:

– Vi kommunicerar med våra ombudsmän och förbundet. De ska också prata ihop sig. Vi kommer så klart att fortsätta kämpa för våra medlemmar, säger Jo-Ann Nilsson.