– Det var ett bra möte. Men som politiker är så var hon duktig på att prata mycket själv så vi hann inte få så mycket sagt. Och sedan hade hon inte så bra koll på det här med hälsoscheman, säger undersköterskan Petra Hultberg, en av initiativtagarna till Facebookgruppen.

Kommunalarbetaren har fått en skriftlig kommentar av Lena Hallengren om mötet. Hon skriver bland annat att hon står bakom undersköterskorna och uppmanar arbetsgivarna att ta intryck av personalen:

”När man förändrar verksamheten måste man så klart lyssna på personalen. Här tycker jag att de berättelser jag fått höra om hur man infört dessa så kallade ’hälsoscheman’ oroar.”

– Så tydligt sade hon inte till oss men det där var ju jättebra, säger Petra Hultberg.

Frågor och svar om hälsoscheman.

Hälsoscheman

Missnöjd med schemat? Här är dina rättigheter

Arbetstider

Var mötet en besvikelse?

– Nej, absolut ingen besvikelse. Det var jättekul att få lov att träffa henne. Hur det än är så lyssnade hon, och vi fick ge henne det material vi hade. Förhoppningsvis kan hon sätta sig in i det och förstå och kanske då faktiskt ta tag i det och trycka på lite.

Hälsoscheman, som ibland heter något annat, har införts i ett stort antal kommuner. Ofta i samband med genomförandet av heltid som norm. Det kan betyda lite olika saker i olika kommuner men vanligt är kortare men fler nattpass eller kombinerade kvälls- och nattscheman, mindre återhämtning för personalen och korta schemaperioder där framförhållningen blir lidande för de anställda.

Petra Hultberg och Jenny Cederblad.
Petra Hultberg och Jenny Cederblad.

Bland annat överräckte Petra Hultberg och hennes före detta kollega Jenny Cederblad alla artiklar som Kommunalarbetaren har skrivit om hälsoscheman.

– Vi hoppas att hon tar sig tid och bläddrar i genom artiklarna och att hon ser att det är ett problem som ökar och att det inte bara gäller två, tre kommuner.

Själv har Petra Hultberg sagt upp sig från sitt jobb i Lund och börjat jobba i Staffanstorp i stället. Men arbetet i Facebookgruppen fortsätter för att förmå fler att protestera.

–  Vi ger inte upp. Hur det än är så får vi fortsätta uppvakta våra politiker och försöka engagera folk i olika kommuner att våga ta steget. Är det fler som bråkar så här mycket som jag och Jenny har gjort så blir det helt plötsligt ett problem som syns. Det är inte slut än.