Barnskötare i Nacka får betala för pedagogiska måltider
Barnskötaren Jeanette Elveberg i Nacka får betala för att jobba på lunchtid. Orsaken är att flera förskolor i kommunen tar 200 kronor i månaden för den som äter pedagogiska måltider. Fel, tycker Jeanette:
– Det är ingen måltid för att vila upp sig, säger hon.
På många förskolor och grundskolor slipper medarbetare, som äter tillsammans med barnen, betala för lunchen. Orsaken är att den pedagogiska måltiden anses vara ett arbetsmoment.
Dock finns det ingen lag som kräver att pedagogiska måltider ska vara kostnadsfria, enligt Skatteverket.
I Nacka kommun har flera förskolor och grundskolor valt att gå en annan väg. Sedan 2020 rekommenderar kommunen att förskolor och grundskolor gör ett avdrag på lönen för personal som äter pedagogiska måltider.
Det har väckt starka känslor hos flera medarbetare.
– Jag behöver hjälpa barnen på toaletten, snyter näsor och om någon nyser rakt över bordet hamnar det i min mat. När magsjuka förekommer händer det ibland att man även torkar kräks i sin egen lunch. Och detta ska jag betala för?, undrar Jeanette Elveberg, barnskötare och skyddsombud.
Hon betalar 200 kronor i månaden för att äta lunch på sin arbetsplats. Den som vill slippa avgiften kan ta med sig en egen matlåda, men i så fall måste medarbetaren äta på sin rast.
Äter på rasten
Exakt när rasten börjar kan skilja sig åt, men ibland när Jeanette Elveberg har haft med sig matlåda har hon ätit betydligt senare än om hon skulle ha betalat för skolans lunch.
– Till en början blev många i personalen upprörda och tänkte ta med egen mat, men när man insåg att det betyder att du ibland äter lunch först vid halv två, när du får rast, fungerade det inte, säger Jeanette Elveberg.
Den pedagogiska måltiden innebär att man sitter vid samma bord som eleverna och har tillsynsansvar. Då har man inte med sig sin egna matlåda.
Varför de anställda inte kan äta sin matlåda under den pedagogiska måltiden beror på att de har ett tillsynsansvar. Det menar Helena Ekwall, chef för verksamhetsstödet för Nackas förskolor och grundskolor.
– Den pedagogiska måltiden innebär att man sitter vid samma bord som eleverna och har tillsynsansvar. Då har man inte med sig sin egna matlåda, säger hon.
Kommunal: “Fruktansvärt”
Kommunals lokala sektion är kritisk till att personalen betalar för pedagogiska måltider. Därför har man lyft frågan med arbetsgivaren och lokala politiker vid flera olika tillfällen genom åren.
– Det här är ett sätt för kommunen att spara in pengar. I grund och botten handlar det bara om ekonomin, säger Pyret Due Hedlund, ordförande i sektion öst i Stockholms län.
Enligt Pyret Due Hedlund finns det vissa förskolor där det knappt finns personalutrymme för att tillaga och äta egen lunch. Det kan till exempel handla om att ett gammalt förråd har gjorts om till ett personalrum.
– Jag tycker det är fruktansvärt, då personalen nästan är tvungen att gå med på att betala avgiften för att kunna äta. Alternativet är ju att använda sin rast för att äta i stället för att återhämta sig, säger Pyret Due Hedlund.
Kommunens svar
Helena Ekwall på Nacka kommun säger att man är medveten om fackets kritik, men samtidigt understryker hon att det är en mindre summa pengar.
– Vi tvingar ingen att äta under den pedagogiska lunchen. Livsmedel är dessutom en stor utgift för skolorna och köket lägger mycket arbete på att skapa en näringsrik måltid, säger Helena Ekwall.
Vad sänder det för signaler när jag sitter bredvid barnen på lunchen utan någon mat? Självklart ställer barnen frågor om varför jag slipper äta och det leder till diskussioner.
Barnskötaren Jeanette Elveberg har jobbat på flera olika förskolor under sitt yrkesliv, och har bara betalat för pedagogisk lunch vid ett annat tillfälle.
– Vad sänder det för signaler när jag sitter bredvid barnen på lunchen utan någon mat? Självklart ställer barnen frågor om varför jag slipper äta och det leder till diskussioner, säger hon.
Så mycket kostar pedagogisk lunch i Nacka kommun
Följande siffror avser tillsvidareanställda.
Förskola: 200 kronor i månaden
Grundskolan: 300 kronor i månaden
Särskola och träningsskola: 200 kronor i månaden
Källa: Nacka kommun