”Ge oss tid i hemtjänsten”
Vi jagar tid varje minut av våra arbetspass. Tiden jagar oss.
Dagens hemtjänst med styrning av varje minut gör oss till robotar som hela tiden ska hasta vidare. Det är hemskt att vi ska behöva säga ”förlåt” till varje person vi går till, skriver Saba Yemane.
Många äldre sitter hemma och längtar efter att hemtjänsten ska öppna dörren. För många är det den mänskliga kontakt de har under dagen. Det känns hemskt att vi ska behöva säga ”förlåt” till varje person vi går till. Men vi måste alltid vidare. Vi har fem minuter på oss. Tio minuter för att värma mat innan vi säger ”tyvärr, jag måste vidare”. Det går inte att göra ett bra jobb på tolv minuter. Vi blir som robotar.
Det kom precis en rapport från Kommunal som visar det som vi som arbetar i hemtjänsten lever med varje dag. Det handlar om att vi som arbetar inte hinner gå på toaletten eller ta en kopp kaffe.
Det handlar också och framför allt om det som borde oroa alla i vårt så kallade välfärdssamhälle – vi har inte heller tid att ge de äldre en bra och värdig vård och tillvaro. Vi jagar tid varje minut av våra arbetspass. Tiden jagar oss.
Tiden viktigare än de äldre
Det är Sveriges äldre som drabbas. De känner naturligtvis av att vi jagar tid. Vi arbetar med äldre och sjuka och det är hemskt att tiden är viktigare än dem.
Vi har telefonen som arbetsredskap. Vi öppnar dörrar med telefonen. Registrerar besök med telefonen. Det sägs att den ska göra vården tryggare. Men den jagar oss.
Om någon ska få sin middag borde vi kunna sätta oss ner en liten stund och prata först, sedan servera maten. Det är bara en hund du skulle värma maten till och sedan slänga fram den på några minuter.
Om någon ska få sin middag borde vi kunna sätta oss ner en liten stund och prata först, sedan servera maten. Det är bara en hund du skulle värma maten till och sedan slänga fram den på några minuter. Det handlar om äldre människor. För dem tar det ofta en liten stund att ställa om mentalt. De behöver tid. Det är respektlöst som det fungerar i dag.
Blundar för verkligheten
Jag arbetar för förändring på flera sätt. Visst behöver vi som personal bättre arbetsvillkor, men jag undrar också varför de äldre som byggt upp det här samhället ska behöva betala priset för att alla blundar för hur dagens hemtjänst fungerar?
Jag är arbetsplatsombud och tar hela tiden upp frågan i samverkan med arbetsgivaren och i samtal med arbetskamrater. Jag har varit med i ”Ring P1”och jag går nu en utbildning inom Kommunal som handlar om påverkan. Den går jag för att det just detta som jag vill förändra.
I dag är dokumentationen och genomförandeplaner viktigare än den lilla damens liv och dag. Hon är sjuk och gammal och vill ha och behöver tid när hemtjänsten är där. Det är vad som betyder något för henne. Det är dags att politikerna agerar!