Jag läste artikeln ”Tung sommar i omsorgen när vikarierna saknat kompetens” och om den bristande introduktionen för nya vikarier. 

För många år sedan sökte jag till hemtjänsten. Vid första förfrågan sögs jag in fortare än kvickt i verksamheten för det var ju alltid brist på personal. 

Jag fick tre dagars introduktion inom ett arbete jag aldrig tidigare hållit på med, och det var mycket att hålla reda på. Efter mina protester om att det var för liten tid att lära sig på fick jag på nåder ännu en dag innan jag måste ut och springa runt och försöka hjälpa behövande människor. 

Ut med politiker och tjänstemän och ge dem tre dagars introduktion innan de får kasta sig iväg med skramlande nyckelknippor och hasta runt till alla som väntar på mat, påklädning, dusch och annat.

Det var inte lätt och otroligt stressande. Jag fick en papperslunta om delegering från chefen att läsa igenom hemma och sedan skulle jag skriva på för att få ge insulin, medicin med mera. I slutet av luntan stod det att efter att jag skrivit på var det mitt ansvar att det blev rätt och riktigt. Det skrämde mig. Jag kände inte att jag hade kompetensen att göra detta eftersom jag inte fått någon som helst utbildning så jag vägrade skriva på och hoppade av hemtjänstjobbet innan jag nästan ens börjat. 

Jag beundrar verkligen hemtjänstpersonalen som vill, orkar och trivs med detta viktiga arbete som är så stressigt med låg status och usel lön. Ut med politiker och tjänstemän och ge dem tre dagars introduktion innan de får kasta sig iväg med skramlande nyckelknippor och hasta runt till alla som väntar på mat, påklädning, dusch och annat.

Det kanske bara är den vägen som det kan bli någon förändring i synen på arbetsvillkor och vikten av kunskap och trygg introduktion.