Julledighet i fara på Danderyds sjukhus och Södersjukhuset
På Danderyds sjukhus och Södersjukhuset vill arbetsgivarna att medarbetare drar tillbaka sin semester. Kommunal tar strid för att den som fått beviljad semester inte ska behöva jobba.
Det var i förra veckan som fyra sjukhus i region Stockholm gick upp i stabsläge. Orsaken är att antalet patienter med covid-19 och säsongsinfluensan ökar. Likaså sker allt fler halkolyckor.
Samtidigt är julen alldeles runt hörnet. Nu tar Kommunals fackliga företrädare på Danderyds sjukhus strid för att medarbetare, som redan fått beviljad ledighet, ska slippa lägga sin semester på hyllan.
– Personalen är helt slut och orkar inte mer. De behöver få chansen att vila upp sig, konstaterar Kamal Elmi, facklig företrädare för Kommunal på Danderyds sjukhus.
Förhandlingar inleds
På tisdagen har arbetsgivaren berättat att de vill att personalen frivilligt drar tillbaka sin julledighet. Tanken är att den som gör det ska ersättas, men enligt Kamal Elmi och Kommunal är ersättningsnivån för låg.
Om parterna inte når en gemensam lösning kan vissa medarbetare behöva jobba.
– Arbetsgivaren har sagt att de ska göra allt de kan för att inte dra in någon semester, men de sa att det finns risk att de gör det ifall man inte hittar en lösning, säger Kamal Elmi.
Han är kritisk till hur arbetsgivaren har hanterat situationen. Det är först på tisdagen, tre dagar före julafton, som Danderyds sjukhus berättat att man önskar att personalen avstår från sin ledighet.
I ett mejl skriver Lena Henning, hr- och kommunikationsdirektör på Danderyds sjukhus, bland annat att sjukhuset är restriktiv med ledigheter över högtiderna för att säkra patientvården.
Drar sig för att ansöka om ledighet
På Södersjukhuset gör man vad man kan för att inte rucka på semestrarna, enligt samordnaren Ann-Christine Nilsson, som är facklig företrädare för Kommunal. Men det är väldigt osäkert just nu hur det kommer att bli.
– Man har återigen tecknat ett beslut om extrapass-avtal. Det ska skapa incitament för att folk ska ta extra pass och få en högre lön. Men räcker inte det är risken stor att arbetsgivaren tvingar folk att bryta sin semester, säger Ann-Christine Nilsson.
Avtalet om extrapass gäller mellan den 10 december i år och den 10 januari 2022.
På Sankt Görans sjukhus kämpar man med att få ihop bemanningen. I dagsläget är sjukfrånvaron hög, enligt Kevin Thompson. Han är förhandlingsansvarig för Kommunal.
– Normalt sett brukar arbetsgivaren vara restriktiv med ledighet vid julen. På vissa kliniker är det extremt tajt med bemanningen och där tror jag det kan bli svårt att få ut sin ledighet, säger han och tillägger:
– När det är en högre sjukfrånvaro än vanligt riskerar kollegan som skulle täcka upp för dig att försvinna. Då kan det bli knivigt med ledigheten.
”Aldrig kul att vara borta från familjen”
På Norrtälje sjukhus ser det ut som att de som fått beviljad semester kommer att vara lediga i jul. Å andra sidan kan det vara så att flera i personalen drar sig från att ansöka över huvud taget.
Det konstaterar Sofia Diaz Ahlberg, skyddsombud och undersköterska på Iva, vid Norrtälje sjukhus. Hon är en av dem som jobbar den 24 december.
– Vi har valt att jobba inom vården och då är det så att man jobbar 24/7 alla dagar om året. Men det är aldrig kul att vara borta från familjen, säger hon.