Det är inte lätt att komma ny inom äldrevården. Jag började som vikarie på ett äldreboende och fick hemifrån läsa på om demens på demenscentrum.se. Jag fick digital information om dokumentation men hann inte lära mig praktiskt på plats.

Veronica Lundkvist.
Veronica Lundkvist.

Innan jag skulle börja arbeta fick jag fyra introduktionstillfällen, det skulle ha behövts fler. Allt gick för snabbt, ingen var förberedd för att ta hand om mig så allt blev rörigt.

Jag fick en checklista på vad jag skulle lära mig men det fanns inte tillräckligt med tid för att följa den i detalj.

Ingen tid att stå på egna ben

Boendet hade totalt 16 rum på två avdelningar men de delades ofta upp mellan personalen så att man ansvarade för åtta personer på en avdelning.  Allt skulle gå fort för att hinnas med. Det fanns ingen tid för mig att läsa genomförandeplaner så att jag kunde stå på egna ben och slippa fråga precis hela tiden (jag såg ju att kollegerna hade fullt upp).

Kvällstid jobbade vi två och två med åtta boende. Så fort jag skulle logga in och läsa på om personernas bakgrund ringde det på larmklockan. Det fanns ingen tid för pratstunder, bara vidare till nästa larm och nästa rapportering. Bara stress.

Emma Missne: Sorgen att lämna ett yrke

Krönikor

Det slutade med att jag inte blev långvarig. Jag hade önskat att jag fått mer och tydlig information på plats. Alla lär sig olika. Jag minns när jag studerade till undersköterska och vi hade praktik i en månad, då fanns det tid att lära känna rutiner och bli trygg på arbetsplatsen.

Jag lider med alla vikarier

Jag tycker synd om alla undersköterskor som behöver stressa så mycket. Jag lider med alla vikarier som slängs in i verksamheterna utan tillräcklig introduktion. Jag bestämde mig för att jag inte vill delta i en äldrevård som fungerar på det här sättet. Jag lämnar den.

Nu hoppas jag komma in på en utbildning för att plugga vidare till arbetsterapeut. En verksamhet där jag känner att jag kan göra ett mer respektfullt arbete.